Deze week in Buitenhof

Roger van Boxtel

In Buitenhof: Roger van Boxtel, president-directeur van NS. Wat te doen aan de overvolle treinen? Hoe krijg je de spoorwegen toekomst-proofed in een tijd waarin duurzaamheid voorop staat, de auto uit de gratie raakt en het vliegtuig nog altijd een stuk goedkoper is?

Wantrouwen tussen overheid en burger

De overheid heeft zich deze week van haar minst betrouwbare kant laten zien: in de affaire rondom de kinderopvangtoeslag bleek dat onschuldige burgers als fraudeurs werden aangemerkt. De gebeurtenissen bij de Belastingdienst lijken niet op zichzelf te staan. Weten we nog wel wat we kunnen verwachten van de overheid? En hoe zit dat eigenlijk vice versa? We spreken erover met Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en met Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden.

Nederland leest slecht

Een brief van de overheid, een mail van een school of een bijsluiter van medicijnen. Een kwart van de Nederlandse vijftienjarigen leest zo slecht dat ze niet begrijpen wat er staat. Dat blijkt uit de deze week verschenen PISA-meting van de OESO: een driejaarlijks, landenvergelijkend onderzoek naar onderwijsresultaten. Wat zegt dit over het Nederlandse (lees-)onderwijs? In Buitenhof een gesprek met Edith Hooge, voorzitter van de Onderwijsraad en hoogleraar Onderwijsbestuur aan Tilburg University.

Praat mee

Wilt u meepraten over de uitzending?

Ga samen met duizenden anderen in discussie op onze Facebookpagina.

Of laat uw mening horen op Twitter: @Buitenhoftv en #buitenhof.

Buitenhof terugluisteren

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

Blijf op de hoogte