diverse aspecten van de coronaproblematiek met o.a.: Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, Minister van OCW Ingrid van Engelshoven en essayist Bas Heijne

Social Distancing

Femke Halsema, Burgemeester van Amsterdam

In de strijd tegen corona gaat Nederland langzaam aan op slot: mensen die thuis kunnen werken, werken thuis. Scholen zijn sinds afgelopen week gesloten, net als restaurants en cafés. En ook meer winkels sluiten op eigen initiatief hun deuren. Het openbare leven komt tot grotendeels stilstand. Wat betekent dit voor de grote steden, waar veel mensen dicht op elkaar wonen? Welke zorgen leven daar nu? Een gesprek met de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema.

Cultuur en Onderwijs

Minister Ingrid van Engelshoven

De eerste week thuiswerken zit erop. 1,5 miljoen basisschoolleerlingen zitten thuis, bijna een miljoen leerlingen in het voortgezet onderwijs. Bijna 1,2 miljoen studenten in het MBO, HBO en aan de universiteit volgen hun onderwijs op afstand. Al die leerlingen en studenten volgen hun onderwijs op afstand. Hoe bewaken we de kwaliteit van het onderwijs? Te gast is Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

zoönose - infectieziekten van dieren op mensen

Roel Coutinho & Dick Heederik

De pest, ebola, de Mexicaanse griep en nu ook het coronavirus. Het zijn maar een paar voorbeelden van infectieziekten die van dieren op mensen zijn overgegaan: zoönosen. Het meest recente coronavirus, COVID-19, heeft binnen drie maanden de hele wereld in zijn greep. Dat roept de vraag op: wat staat ons nog meer te wachten? Een gesprek met Roel Coutinho, arts, microbioloog en voormalig directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding en Dick Heederik, hoogleraar One Health Risk Analysis en voorzitter van Netherlands Cente for One Health.

Zelfredzaamheid en angst

Bas Heijne, essayist

Bas Heijne, essayist en columnist bij NRC Handelsblad, over de vraag wat dat virus met ons burgers doet. Corona brengt ziekte en dood, onzekerheid en angst. Zullen de maatregelen die getroffen worden wel werken? Het besef is doorgedrongen dat we allemaal, niemand uitgezonderd, de klos kunnen zijn. Welke krachten komen er vrij, nu zekerheid ver te zoeken is?

Buitenhofinterviews over het coronavirus

Praat mee

Wilt u meepraten over de uitzending?

Ga samen met duizenden anderen in discussie op onze Facebookpagina.

Of laat uw mening horen op Twitter: @Buitenhoftv en #buitenhof.

Buitenhof terugluisteren

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

Blijf op de hoogte