En: Mary Pieterse-Bloem & Martin Visser, David van Reybrouck, de nieuwsfoto van Ahmet Polat

Solidariteit in Europa onder druk

Jeroen Dijsselbloem

De Europese Unie schudt op haar grondvesten: het coronavirus leidt tot het ene na het andere bedroevende economische record. Het zal dit jaar in heel Europa een ‘recessie van historische omvang’ veroorzaken. Waar de Noord-Europese landen als Nederland en Duitsland financiële ruimte hebben om hun bedrijven steun te verlenen, kunnen landen in Zuid-Europa dat niet. Brengt dat de eenheid binnen de Europese Unie in gevaar? Een gesprek met oud-Eurogroep voorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Het nieuwe pensioenstelsel

Mary Pieterse-Bloem & Martin Visser

Meer dan 10 jaar onderhandelde het kabinet met vakbonden en werkgevers over een nieuw pensioenstelsel. Binnenkort moet bekend worden hoe dat eruit gaat zien. Deze week lekte al uit: je weet straks niet meer zeker op hoeveel geld je kan rekenen als je met pensioen gaat. Resultaten van beleggingen zullen leidend zijn. Wat betekent dat nieuwe stelsel precies voor ouderen en jongeren? Daarover Martin Visser, financieel journalist bij de Telegraaf, en Mary Pieterse-Bloem, bijzonder hoogleraar Financiële markten en hoofd obligatie beleggen bij ABN AMRO.

De nieuwsfoto

fotograaf Ahmet Polat

In deze rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf en filmmaker Ahmet Polat.
Fotograaf: Aaref Watad/ AFP, gemaakt op 7 mei 2020 in de stad Atareb, Aleppo, Syrië.

Polat ontving in 2006 de Infinity award van International Center of Photography en in 2015 werd hij benoemd tot Fotograaf des Vaderlands

De wereld na corona

David van Reybrouck

Het is een veel gestelde vraag: hoe gaan we verder ná de coronacrisis? Gaan we terug naar het oude, wordt het business as usual, of verzinnen we iets nieuws? David van Reybrouck, de Belgische cultuurhistoricus en schrijver, denkt daarover na en pleit voor een nieuwe aanpak van een groot probleem. Hij wil een burgerberaad dat zich bezighoudt met het klimaat.

Praat mee

Wilt u meepraten over de uitzending?

Ga samen met duizenden anderen in discussie op onze Facebookpagina.

Of laat uw mening horen op Twitter: @Buitenhoftv en #buitenhof.

Buitenhof terugluisteren

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

Blijf op de hoogte