Lodewijk Asscher, Nelke Manders, Geert Mak, de Nieuwsfoto met David van Dam

kwetsbaarheid en ongelijkheid door coronamaatregelen

Lodewijk Asscher, partijleider PvdA

Hoe lang houden we dit vol? Het land zit op slot zodat de meest kwetsbaren onder ons niet sterven. Maar die lockdown heeft een keerzijde. De economische schade is enorm. En dan zijn er ook nog duizenden dementerenden en geestelijk gehandicapten die niet snappen waarom ze geen bezoek meer krijgen. Dit alles werpt de vraag op: is de prijs die we betalen als samenleving te hoog, of: is dit de juiste koers in crisistijd? Ik praat hierover met oud-vicepremier en PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher.
 

de rol van Artsen zonder Grenzen tijdens coronacrisis

Nelke Manders, algemeen directeur AzG Nederland

Artsen zonder Grenzen kennen we vooral als hulporganisatie die in oorlogsgebieden mensenlevens redt. Maar nu het coronavirus in Europa woedt, werkt de organisatie ineens in landen als Frankrijk en België. Betekent dit dat de crisisdokters ook in Nederland gaan werken? En: als we hier al nauwelijks genoeg ic-bedden en mondkapjes hebben, wat staat de armere landen in Afrika en Azië dan te wachten? Een gesprek met Nelke Manders, directeur van Artsen zonder Grenzen.
 

De Nieuwsfoto

David van Dam

De nieuwsfoto vandaag is van fotograaf David van Dam. Hij won meerdere keren de PrinsjesFotoprijs en vorig jaar ook een Zilveren Camera.
An Indian policeman wearing a virus themed helmet rides on a horse during an awareness rally aimed at preventing the spread of new coronavirus in Hyderabad, India, Thursday, April 2, 2020.
Fotograaf: Mahesh Kumar A (AP Photo)
A man walks through a sanitizing tunnel installed outside a subway station in Escobedo, Nuevo Leon, Mexico, on March 29, 2020
Fotograaf: Julio Cesar Aguilar (AFP)
The iconic Matterhorn mountain is illuminated by Swiss light artist Gerry Hofstetter aiming to send messages of hope, support and solidarity to the ones sufferings from the global coronavirus disease (COVID-19) pandemic in the alpine resort of Zermatt, Switzerland, late 26 March 2020

Fotograaf: Valentin Flauraud (EPA)

 

Wat betekent de coronacrisis voor de wereldpolitiek?

Geert Mak

Het coronavirus zet de bestaande wereldverhoudingen op zijn kop. China stuurt artsen om het arme Italië te helpen. Amerika zakt lijkt weg te zakken van wereldleider tot rampgebied. Historicus en bestsellerauteur Geert Mak legt uit hoe volgens hem de toekomstige verhoudingen eruit gaan zien

Buitenhof interviews over het coronavirus

Praat mee

Wilt u meepraten over de uitzending?

Ga samen met duizenden anderen in discussie op onze Facebookpagina.

Of laat uw mening horen op Twitter: @Buitenhoftv en #buitenhof.

Buitenhof terugluisteren

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

Blijf op de hoogte