En: Marion Koopmans, Manfred Weber, Rob Bauer

De staat van de krijgsmacht

Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten

Rob Bauer neemt afscheid als de Commandant der Strijdkrachten en wordt voorzitter van het NAVO-Militair Comité. Hoe kijkt hij terug op zijn jaren als hoogste Nederlandse militair? Zijn de strijdkrachten nog wel in staat om hun taken uit te voeren? Op welke internationale risico's moet tijdig ingespeeld worden? En wat kan defensie doen om te helpen bij de coronacrisis? 

Geboren 1962

Loopbaan
- Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten 
- Lid Cyber Security Raad
- Directeur Plannen Defensiestaf
- Officier Zeedienst

Bestrijden en voorkomen van een pandemie

Marion Koopmans, Hoogleraar virologie Erasmus MC

Terwijl politiek Den Haag nadenkt over versoepelingen gaat er nog veel mis bij het vaccineren. Zestigminners kunnen hun AstraZeneca-prik vergeten vanwege de dodelijke trombose die het vaccin in zeldzame gevallen veroorzaakt. En van de in Nederland beschikbare vaccindoses blijven er vele in de koelkast liggen. Een gesprek met viroloog Marion Koopmans. Want waar gaat het mis? En worden uit de huidige crisis wel de juiste lessen geleerd zodat Nederland bij een volgende pandemie niet weer dezelfde fouten zal maken?

Geboren 1956

Loopbaan
- OMT-lid (heden)
- Hoofd afdeling Viroscience Erasmus MC (heden)
- Adviseur WHO 
- Hoofd laboratorium infectieziekten RIVM 

Prijzen
- Machiavelliprijs
- NWO-Stevinpremie

Vaccinatie-beleid van de EU

Manfred Weber, Europarlementariër

Een bezoek van Europese kopstukken aan Ankara had de verziekte relatie tussen de EU en Turkije moeten herstellen, maar eindigde met een diplomatieke kater toen Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commisie, geen stoel kreeg naast president Erdogan. Ondertussen kost de aankoop en verdeling van coronavaccins Europa nog steeds hoofdbrekens. Een gesprek met de fractievoorzitter van de machtige Europese Volkspartij, Manfred Weber. Hoe kijkt hij naar de gebeurtenis in Ankara? En waarom lopen de Europese landen zo ver achter op Groot-Brittannië en de Verenigde Staten met vaccineren?

Geboren 1972

Loopbaan
- Lijsttrekker christendemocratische EVP-partij
- Vicepresident Duitse politieke partij CSU (heden)
- Lid Europees Parlement voor EVP (heden)
- Lid Parlement Beieren voor CSU

Macht en onmacht

Eva González Pérez, advocaat

Het waren de magische woorden van deze week: openheid, transparantie en macht en tegenmacht. De Haagse politiek moet op de schop, te beginnen met de formatie. Een gesprek met Eva Gonzalez Perez, de advocaat die de Toeslagenaffaire aan het rollen bracht. Wat komt er in de praktijk terecht van deze nieuwe belofte tot openheid? 

Geboren 1973

Loopbaan
- Voorzitter begeleidingscommissie Sociaal Plan 
- Advocaat psychiatrisch patiëntenrecht
- Lid geschillencommissie Sociaal Plan FNV
- Advocaat Claassen Advocaten

 

Buitenhof terugluisteren

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

blijf op de hoogte

Wie zijn de gasten in Buitenhof? Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.