En: Hubert Bruls, Frank Paauw, Marion Koopmans, Attje Kuiken, Lionel Barber

draagvlak voor corona

Marion Koopmans, Hubert Bruls, Attje Kuiken & Frank Paauw

De afgelopen week stegen de coronabesmettingen naar recordhoogtes, kon de GGD de vraag naar PCR testen niet meer aan en zijn de voorbereidingen op ‘code zwart’ in ziekenhuizen begonnen. In steden door heel het land braken gewelddadige rellen uit het corona-beleid. 'Wij zitten aan onze grenzen', zegt politiechef Frank Paauw. Volgens viroloog Marion Koopmans zien we nog geen effect van de genomen maatregelen. 'Het aantal nieuwe gevallen moet omlaag en we zien die kentering nog niet'. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken is bang dat we afstevenen op een lockdown: 'Heel slecht nieuws voor de mensen die nu al boos en ongelukkig zijn over de corona-aanpak. Want we koersen af op nog veel zwaardere maatregelen willen we voorkomen dat verpleegkundigen en artsen op de IC’s heftige keuzes moeten maken. Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls deelt deze vrees: 'Als het aantal besmettingen niet daalt, dan koersen wij af op een lockdown die echt de hele winter gaat duren.' 

Marion Koopmans, viroloog

Geboren 1956

Loopbaan
- OMT-lid (heden)
- Hoofd afdeling Viroscience Erasmus MC (heden)
- Adviseur WHO 
- Hoofd laboratorium infectieziekten RIVM 

Prijzen
- Machiavelliprijs
- NWO-Stevinpremie

.  

Attje Kuiken, PvdA-kamerlid

Geboren 1977

Loopbaan
- Junior beleidsmedewerker, Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties
- Projectmedewerker Risicobeleid, Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties
- Beleidsmedewerker Integraal Veiligheidsbeleid, Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties
- Hoofd Stafbureau, Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties

.  

Frank Paauw, Politiechef Regionale Eenheid Amsterdam

Geboren 1958

Loopbaan
- Politiechef Regionale Eenheid Rotterdam
- Politiechef politie Rotterdam
- Districtschef Politie Rotterdam
- Inspecteur politie Den Haag

.  

Hubert Bruls, voorzitter Veiligheidsberaad

Geboren 1966

Loopbaan
- Burgemeester Nijmegen
- Tweede Kamerlid CDA
- Burgemeester Venlo

.  

The Powerful and the Damned

Lionel Barber, oud-hoofdredacteur Financial Times

Lionel Barber was vijftien jaar lang hoofdredacteur van de Financial Times, één van de meest invloedrijke krachten ter wereld. Hoe gaat hij om met het gedaalde vertrouwen in de journalistiek? 'Je moet erachter staan dat feiten belangrijker zijn dan meningen. Je moet de rol van journalisten versterken, zij moeten de waarheid boven tafel halen.' Randgroepen moeten volgens hem geen onevenredig groot podium krijgen. 'We moeten niet te veel zendtijd geven aan randgroepen die publiciteit zoeken en onrust zaaien, geweld gebruiken. Journalisten moeten dat niet opblazen.'  Eerder dit jaar verschenen zijn memoires, The Powerful and the Damned: een onthullende inkijk in een ontoegankelijke wereld. 

Geboren in 1955

Loopbaan
- Correspondent Financial Times
- Redacteur Financial Times
- Redacteur The Sunday Times

Publicatie
The powerful and the damned. Private diaries in turbulent times. (2020)

Verenigde Staten

Mary Trump, psycholoog en auteur

Psycholoog en schrijver Mary Trump publiceerde in 2020 een bestseller over haar oom, de voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump. Too Much and never enough, How my family created the World’s most dangerous Man was een regelrechte hit en nu is er een nieuw boek The Reckoning over de duistere kant van de Amerikaanse geschiedenis. 

Mary Trump was ontdaan op de dag dat haar oom, Donald Trump, werd verkozen tot president van de Verenigde Staten. 'Het leek zo onrechtvaardig. Het voelde als een klap in mijn gezicht dat andere mensen niet zagen dat het een totaal ongeschikte egoïst was.' De auteur en psycholoog beschrijft haar familie als 'gestoorde lui'. 'Mijn opa was sociopaat, mijn oma had psychische problemen. Donald is dus narcistisch geworden. Hij heeft geen intellectuele nieuwsgierigheid. Zijn gebreken zijn uitgebuit door mijn opa, de media en de partij.'

Mary L. Trump

auteur, psycholoog

Geboren 1965

Publicaties
Het Amerikaanse trauma (2021)
Teveel en nooit genoeg (2020)

Buitenhof terugluisteren

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

Buitenhof als podcast

blijf op de hoogte

Wie zijn de gasten in Buitenhof? Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.