En: Sara de Jong, Henk Kamp, Roberto Saviano, de nieuwsfoto met Ilvy Njiokiktjien

gekrakeel rond kabinetsformatie

Henk Kamp, oud-VVD-minister

Hoe kijkt oud-minister en VVD-prominent Henk Kamp naar al het gekrakeel rond de vorming van een nieuw kabinet? Wordt het tijd voor een eindsprint? 'Mevrouw Hamer zou nu wel binnen een week moeten afronden', stekt Kamp. 'Een extra-parlementair kabinet is een hele reële oplossing', aldus de VVD-prominent, volgens hem is 'Rutte de ideale man om zo'n extra-parlementair kabinet te leiden'.

Henk Kamp

Voorzitter ActiZ

Geboren 1952

Loopbaan
- Minister Economische Zaken (VVD)
- Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VVD)
- Minister van Defensie (VVD)
- Minister van VROM (VVD)

de wanhoop en paniek onder Afghaanse tolken

Sara de Jong, politicoloog

Politicoloog Sara de Jong staat in nauw contact met Afghaans personeel dat achter is gebleven in Kabul. 'Tolken stonden wel in het beleid maar andere oud-medewerkers niet, in tegenstelling tot andere landen'. De Jong stelt dat er een onderzoek moet komen naar de omgang met het voormalig personeel in Afghanistan, omdat 'het op een reactieve en amateuristische manier is verlopen de afgelopen weken'. Politicoloog en onderzoeker aan de universiteit van York Sara de Jong onderzoekt al jaren hoe landen omgaan met tolken en ander lokaal personeel tijdens militaire missies.

Sara de Jong

Politicoloog

Geboren 1983

Loopbaan
-Hoofddocent Universiteit York
-mede-oprichter SULHA Alliance
-Docent-onderzoeker Universiteit Wenen
-Docent Universiteit Nottingham

de nieuwsfoto

In deze rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf Ilvy Njiokiktjien.

fotograaf: Wakil Kohsar/ AFP
Deze foto is gemaakt in Kabul Afghanistan op 26 augustus 2021 na de aanslagen op het vliegveld.

onthechtheid, het gevoel van thuisloos zijn 

Arnon Grunberg, schrijver

Arnon Grunberg publiceert deze week zijn nieuwe roman ‘Dood in Taormina’. De eerste recensie is lovend, ‘Grunberg op zijn best’, schrijft Het Parool dit weekend. Een pageturner over een jonge vrouw Zelda en haar relatie met de veel oudere onthechte en zeer succesvolle acteur Jona.

Arnon Grunberg

Schrijver

Geboren 1971

Loopbaan
Gepubliceerd in o.a.
NRC Handelsblad, de Volkskrant Vrij Nederland, Humo, Het Parool, VPRO gids

Romans
- De dood in Taormina (2021)
- Goede mannen (2018)
- Moedervlekken (2016)
- Tirza (2006)
- Blauwe maandagen (1994)

narcosstaat Nederland, waarom criminele organisaties zich graag in Nederland vestigen

Roberto Saviano, schrijver

Roberto Saviano is journalist en schrijver van de best-seller Gomorra. Een spraakmakend boek over de Napolitaanse maffia, die al ook succesvol verfilmd is als Netflix-serie. De prijs voor zijn succes is hoog, de Italiaan leeft al vijftien jaar onder zware politiebewaking. Hij is nooit gestopt met onderzoek naar internationaal georganiseerde misdaadorganisaties. Saviano stelt dat de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor de moord op Peter R De Vries, want zegt hij: “Nederland is het rottende hart van Europa.” Een belastingparadijs waar internationale criminele organisaties hun geld naar hartenlust kunnen witwassen. En zolang het Nederlandse economische systeem niet verandert heeft de georganiseerde misdaad vrij spel.  

Roberto Saviano 

Journalist/schrijver/maffia-kenner

Geboren 1979

Loopbaan
Schrijver van Gomorra en andere non-fictie maffia bestsellers 
Onderzoeker/publicist georganiseerde misdaad

Publicaties
Gommorra (2006)
Zero Zero Zero (2013)
Wrede Kus (2017)
Kinderen in de sleepnetten (2018)

Buitenhof terugluisteren

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

Buitenhof als podcast

blijf op de hoogte

Wie zijn de gasten in Buitenhof? Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.