11 september

Deze week in Buitenhof: Frans Timmermans over de hoge energieprijzen, Frank Elderson bespreekt de torenhoge inflatie, Eric van der Burg sluit aan om te praten over de nieuwe asielplannen en de nieuwsfoto is gekozen door Hanneke Mantel.

exploderende energieprijzen

Eurocommissaris en vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans ziet ‘te weinig politici zich duidelijk uitspreken over de ernst van de situatie. Poetin vecht niet alleen tegen Oekraïne, hij vecht ook tegen ons.’ Timmermans roept op tot solidariteit met de Oekraïners: 'Onze manier van leven, de waarden die we delen, wordt aangevallen met het energiewapen. Daar moeten we als Europeanen samen op reageren.’ Ook bij de energietransitie mist hij urgentie: ‘De omschakeling naar duurzaam zal veel sneller moeten. Er komt nooit meer echt goedkope fossiele energie. Ik heb nog niet het Den Uyl moment gezien op tv die zegt: de tijden van goedkope energie komen niet meer terug’. 

 

Frans Timmermans

Eurocommissaris en vicepresident Europese Commissie

Geboren 1961

Loopbaan
- Minister Buitenlandse Zaken
- Lid Tweede Kamer PvdA
- Staatssecretaris Buitenlandse Zaken
- Adviseur Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa

Publicatie
Broederschap (2015)

Eerder in Buitenhof op 22/5/22 over de Energieplannen van de EU

strijd tegen de gierende inflatie

In de strijd tegen torenhoge inflatie komt de Europese Centrale Bank met de grootste rentestijging in de geschiedenis van de euro. Is het genoeg om de recordinflatie te beteugelen? Een gesprek met directielid van de ECB Frank Elderson. 
Hij waarschuwt lidstaten voor maatregelen die de historische rentestijging van afgelopen week ondermijnen: ‘Overheden moeten oppassen dat ze hun steunpakketten niet te breed trekken omdat dat uiteindelijk weer een opdrijvend effect heeft op de inflatie. De manier om daaruit te komen is om de steunmaatregelen te richten op de mensen die dat het meest nodig hebben.’ 

Frank Elderson

Directielid Europese Centrale Bank

Geboren 1970

Loopbaan
- Vice-voorzitter Raad van Toezicht ECB
- Directielid ECB
- Directielid DNB
- Hoofd toezicht ABNAMRO, DNB
- Juridische Zaken DNB
- Rechtenstudie

de nieuwsfoto

In deze rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door Hanneke Mantel, curator de FENIX Rotterdam.

Fotograaf: Jen Osborne/ Bloomberg via Getty Images

Deze foto is gemaakt op is gemaakt op 7 september 2022 tijdens de ‘Mosquito Fire’ in de buurt van Michican Bluff, California, VS.

Kijk ook naar andere nieuwsfoto's in Buitenhof

het nieuwe migratiebeleid

Mensonterende toestanden zorgden dat zelfs Artsen zonder Grenzen besloot om in te grijpen. De Nederlandse opvangcrisis van vluchtelingen verlamde de politiek en mondde uit in nieuwe asielplannen. Een gesprek met Staatsecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg.
De vluchtelingencrisis in Ter Apel verlamde politiek Nederland. ‘We hebben in Nederland een aantal zaken niet goed geregeld', vertelt van der Burg daarover. ‘Met als dieptepunt dat er honderden mensen buiten moesten slapen.’ Dat leidde tot nieuwe ‘pijnlijke’ maatregelen, zoals de tijdelijke asielstop. Van der Burg roept gemeenten op tot actie: 'Minder dan de helft van de gemeenten heeft een reguliere azc, dat kan niet. Als we zeggen dat echte vluchtelingen moeten worden opgevangen dan moet dat gelden voor alle gemeenten. Pak met elkaar die verantwoordelijkheid.' 

Eric van der Burg

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (VVD)

Geboren 1965

Loopbaan
- Fractievoorzitter Amsterdam (VVD)
- Wethouder Amsterdam (VVD)
- Directeur Amstelring

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.