12 juni

Deze week in Buitenhof: Karien van Gennip over krapte op de arbeidsmarkt, Tjeerd de Groot, Sjaak van der Tak en Erik Ronnes bespreken de nieuwe stikstofplannen van het kabinet en Kenneth Roth sluit aan om te praten over zijn strijd tegen onrecht als mensenrechtenactivist.

krapte op de arbeidsmarkt

Een gigantisch tekort aan mensen op de arbeidsmarkt zorgt voor toenemende problemen in ons land. Is het verhogen van lonen de oplossing, moeten we meer gaan werken of lossen arbeidsmigranten de tekorten op? 
Het CPB meldde dat 1,3 miljoen huishoudens in de problemen komen door de stijgende prijzen. 'Dat zijn zorgelijke cijfers', zegt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip. 'Het kabinet kijkt nu naar de koopkrachtplaatjes van volgend jaar, maar er is ook een rol voor het bedrijfsleven: dat gaat om lonen.' Arbeidsmigranten ziet de minister niet als oplossing voor de personeelstekorten. 'We moeten de mensen die nu in de kassen en op Schiphol werken netter behandelen. We hebben nu situaties waar ik vind dat je die in Nederland niet mag accepteren.

Karien van Gennip

minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (CDA)

Geboren 1968

Loopbaan
- Voorzitter Raad van Bestuur Coöperatie VGZ, Arnhem
-Diverse directeursfuncties bij ING Groep; vanaf oktober 2015 CEO ING Bank France, Parijs
- Lid van de Tweede Kamer voor het CDA
- Staatssecretaris van Economische Zaken in de kabinetten-Balkenende II en III
- Directeur Autoriteit Financiële Markten

stikstofcrisis bereikt een hoogtepunt

Vrijdag gingen boeren naar het huis van minister Van der Wal om verhaal te halen over de nieuwe stikstofplannen. 'De plannen deugen niet, maar we moeten passende en waardige acties hebben', zegt voorzitter van LTO Nederland Sjaak van der Tak. Kamerlid voor D66 Tjeerd de Groot prijst de coalitie juist voor de plannen. 'Deze discussies hebben we twintig jaar in Den Haag gevoerd. Eindelijk heeft het kabinet de moed om te zeggen: we gaan het land vooruit helpen.' Dit moet onder andere door het aantal boeren te laten krimpen. Provincies moeten dit uitvoeren, maar daar is geen geld voor zegt gedeputeerde in Noord-Brabant Erik Ronnes. 'De financiën zijn nog niet geregeld. Het geld staat op de bank, maar het duurt eeuwig om dat geld voor regelingen weg te krijgen

Sjaak van der Tak

voorzitter LTO Nederland

Geboren 1956

Loopbaan
- Voorzitter Glastuinbouw Nederland 
- Burgemeester Westland 
- Wethouder Rotterdam
- Gemeenteraadslid Rotterdam 

Eerder in Buitenhof op 24/10/21 over de toekomst van de boeren

Tjeerd de Groot

Tweede Kamerlid (D66)

Geboren 1968

Loopbaan
- Directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO)
- Plaatsvervangend directeur Internationale Zaken bij het Ministerie van LNV
- Politiek-assistent Laurens Jan Brinkhorst

Proefschrift
- Hervorming Europees landbouwbeleid

Erik Ronnes

gedeputeerde Noord-Brabant (CDA)

Geboren 1967

Loopbaan
- Lid Tweede Kamerfractie CDA
- Wethouder Boxmeer
- Fractievoorzitter CDA Gemeenteraad Boxmeer

de nieuwsfoto

In deze rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf Ilvy Njiokiktjien

foto: Dinuka Liyanawatte/ Reuters

Deze foto is gemaakt door fotograaf Dinuka Liyanawat op 9 juni 2022, Colombo, Sri Lanka. Het land verkeert in een grote economische crisis en bij het hoofdbureau van de Sri Lankaanse politie tijdens een protest te midden van een landelijke economische crisis. 

 

 

strijd tegen onrecht

En een van de meest invloedrijke voorvechters van mensenrechten ter wereld advocaat Kenneth Roth neemt na bijna dertig jaar afscheid van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Hoe staat de wereld er nu voor volgens hem en zijn de mensenrechten verbeterd in de tijd dat hij directeur was?
Rusland is een gasstation met militaire dreiging', stelt de Human Rights Watch directeur. Maar Rusland ziet hij niet als het grootste gevaar. 'In China is economische groei het enige dat telt, dat is een fundamentele dreiging voor mensenrechten wereldwijd.' Toch is Roth optimistisch over democratieën wereldwijd. 'Mensen zeggen niet dat ze een dictatuur willen, ze willen democratie.'

Kenneth Roth

directeur Human Rights Watch

Geboren 1955

Loopbaan
- Adjunct-directeur Human Rights Watch
- Officier van Justitie New York en Washington

Prijzen
Winnaar VN-Mensenrechtenprijs 2008

Eerder in Buitenhof op 31/1/16 over hoe Europa omgaat met vluchtelingen

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.