13 februari

Deze week in Buitenhof: Sylvana Simons en Neelie Kroes over grensoverschrijdend gedrag, Pieter Heerma over het CDA als middenpartij en Joris Luyendijk schuift aan om te praten over 'De zeven vinkjes'.

grensoverschrijdend gedrag

'Het is natuurlijk van alle tijden, alleen hoeveel invloed of macht heb je als individu of vrouw als dat je overkomt? Het was wel aan de orde maar nu is het veel publieker', stelt oud-politica Neelie Kroes in een gesprek over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. ‘Als kamerlid voel me ook niet altijd veilig in dat gebouw. Want ik heb daar ook te verkeren met mannen met wie ik niet graag alleen in de lift sta. Of mensen die buiten de microfoon om allerlei intimiderende zaken toesissen’, vertelt fractievoorzitter van BIJ1 Sylvana Simons.

Sylvana Simons

Fractievoorzitter BIJ1

Geboren 1971

Loopbaan
- Lid Gemeenteraad Amsterdam (2018)
- Oprichting Artikel1, later Bij1 (2016)
- Lid DENK (2015)

Eerder in Buitenhof op 16 mei 2021 over hoe de politieke nieuwkomers hun eerste maanden als kamerlid beleven

Neelie Kroes

Voormalig vice-President Europese Commissie

Geboren 1941

Loopbaan
- Ambassadeur StartupDelta
- Eurocommissaris Digitale Agenda
- Eurocommissaris Mededinging
- President Nijenrode
- Minister van Verkeer en Waterstaat
- Staatssecretaris Verkeer en Waterstaat

Nevenfunctie
Commissaris Salesforce

Eerder in Buitenhof op 20 december 2020 over hoe het kabinet de coronacrisis te lijf moet gaan

het CDA als middenpartij

‘In die polarisatie is er een nieuwe laag bijgekomen waarbij politici onderling maar ook richting journalisten, wetenschappers & rechters in de plenaire zaal en op sociale media uitingen doen die geen enkel doel meer dienen’, aldus fractievoorzitter van het CDA Pieter Heerma, ‘Als ik kijk naar de erfenis van dertig jaar individualisering ligt daar een bron van de polarisatie die nu gaande is’, vertelt hij in een gesprek over verharding in de politiek en over zijn visie voor het CDA.

Pieter Heerma

Fractievoorzitter CDA

Geboren 1977

Loopbaan
- Kamerlid CDA
- Campagneleider CDA 
- Manager De Friesland Zorgverzekeraar
- Hoofd-woordvoering CDA Tweede Kamer

Eerder in Buitenhof op 16/9/2019 over de toekomst van het CDA 

de nieuwsfoto

De nieuwsfoto is deze week gekozen door Ahmet Polat.

Bron: EPA, Kremlin Pool, Sputnik.

Deze foto is gemaakt op 7 februari 2022 in het Kremlin. Daar spraken Poetin en Macron met elkaar aan een lange witte tafel.

de zeven vinkjes

‘Mijn pleidooi is om mannen zoals ik kwetsbaar te maken’, vertelt Joris Luyendijk n.a.v. zijn nieuwe boek 'De zeven vinkjes'. ‘Bovenin de samenleving struikel je over mannen die niet kunnen weten hoe het is om je aan te passen of gediscrimineerd te worden’. 'Mijn soort mannen is onschuldig, wij ervaren al dat onrecht niet’. ‘Je bent je van geen kwaad bewust en je wilt je ook van geen kwaad bewust zijn.’ ‘Wij kunnen niet putten uit eigen ervaring en dat maakt ons zo ongeschikt als leider’, zegt hij. Sylvana Simons duidt: ‘Mannen zoals Joris Luyendijk missen een belangrijk vermogen: het vermogen om gewoon iets aan te nemen dat ze zelf niet hebben ervaren’. Neelie Kroes reageert: ‘Wat een armoe als je alleen kan opereren als je het zelf hebt ervaren. Juist de leiders, daar verwacht ik van dat ze zich kunnen verplaatsen in omstandigheden die ze misschien zelf niet hebben’.

Joris Luyendijk

Journalist

Geboren 1971

Loopbaan
- Journalist The Guardian
- Correspondent Midden-Oosten voor o.a. NOS, NRC en de Volkskrant

Publicaties
- De zeven vinkjes (2022)
- Pessimisme is voor losers (2020)
- Dit kan niet waar zijn: onder bankiers (2015)
- Het zijn net mensen: beelden uit het Midden-Oosten (2006)

Eerder in Buitenhof op 23 februari 2020 samen met Kees van Lede over het boek 'Pessimisme is voor Losers'.

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.