13 maart

Deze week in Buitenhof:Diederik Samsom over de afhankelijkheid van Russisch gas, de Russische ambassadeur in Nederland Aleksander Sjoelgin, oud-ambassadeur Renée Jones-Bos, voorzitter Veiligheidsberaad Hubert Bruls over opvang van vluchtelingen.

Europese afhankelijkheid

Diederik Samsom is kabinetschef in Europa van de Green Deal. Hij buigt zich over de energietransitie en ook over de vraag hoe we afkomen van het Russisch gas. 'We zijn gered door een zachte winter,' stelt Samsom. Hij is geen voorstander van het verlagen van de accijnzen op brandstof want 'voor iedereen de rekening verlagen, daarmee fossiele brandstoffen subsidiëren, daarmee feitelijk Poetin subsidiëren is eigenlijk niet zo'n goed idee'. Volgens Samsom draait het ook om solidariteit. 'We hebben eerder recessies meegemaakt, dat vraagt om herverdeling en solidariteit onderling'. 'Europa is puissant rijk in vergelijking met andere werelddelen. Europa kan dit aan.'

Diederik Samsom

Kabinetschef EU-Commissaris Frans Timmermans

Geboren 1971

Loopbaan
- Voorzitter klimaattafel Gebouwde Omgeving
- Commissaris Energie Beheer Nederland
- Adviseur afval- en energiebedrijf HVC
- Fractievoorzitter PvdA
- Campagneleider Greenpeace

Eerder in Buitenhof op 19/9/21 over het klimaatpakket van de Europese Commissie

Wat wil Rusland?

Bombardementen op burgers, massagraven, een kinderziekenhuis dat tot de grond werd vernietigd: in de oorlog in Oekraïne zijn volgens onafhankelijke controleurs onschuldige burgers steeds meer doelwit, en het geweld wordt steeds extremer. Ondertussen claimt Rusland dat Oekraïne biochemische wapens ontwikkelt, wat door de VN wordt ontkent.
Wat wil Rusland. En waar eindigt dit? Een gesprek met de ambassadeur van Rusland in Nederland Aleksander Sjoelgin.

Aleksander Sjoelgin

Russische ambassadeur in Nederland

Geboren 1951

Loopbaan
- Ambassadeur Luxemburg
- Ambassadeur Senegal
- Ambassadeur Gambia
- Consul-generaal in Marseille en Monaco

bekoelde diplomatieke betrekkingen

Renée Jones-Bos was Nederlandse Ambassadeur in Moskou tijdens de diplomatieke nasleep van o.a. het neerhalen van vlucht MH17. Zij moest Nederlandse belangen vertegenwoordigen in een bekoeld diplomatiek klimaat en werd daarvoor vaak op het matje geroepen door het Kremlin. 

Jones-Bos herkent de stijl van de Russische ambassadeur Sjoelgin. 'Verwarring zaaien, alternatieve scenario's voorstellen, precies omgekeerde gang van zaken, nieuwe theorieën, met de bedoeling om zoveel verwarring te zaaien dat mensen denken misschien zit er wat in', zegt Jones-Bos. Moeten we zulke diplomaten niet het land uitzetten? 'Diplomatie is er in goede tijden en slechte tijden', stelt de oud-ambassadeur. 'Ambassades sluiten is het laatste wat je doet'. 'Oekraïne is verenigder dan ooit, en anti-Russisch, Europa is verenigder dan ooit, Europa en de NAVO werken beter samen dan ooit, 141 landen in de VN vinden het onacceptabel om een ander soeverein land inte vallen'. Dit leidt tot toemende isolatie van Rusland, wat voor de Russische bevolking niet goed is.

Renée Jones-Bos

Voormalig Nederlandse ambassadeur in Moskou

Geboren 1952

Loopbaan
- Secretaris-generaal, Ministerie van Buitenlandse Zaken
- Ambassadeur in Washington
- Directeur-generaal, Ministerie van Buitenlandse Zaken
- Plaatsvervangend directeur-generaal, Ministerie van Buitenlandse Zaken
 

opvang Oekraïense vluchtelingen

Hubert Bruls is burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad. Hij heeft net met zijn collega’s uit het beraad de coronacrisis het hoofd geboden en de volgende grote crisissituatie heeft zich alweer aangediend. Miljoenen zijn op de vlucht voor de oorlog in Oekraïne. Hoe gaan we die opvangen? 'Particulier en overheid moeten de handen ineenslaan'. 'De lasten moeten netjes over het land verdeeld worden.' Bruls pleit voor een nationaal programma. 'Een centrale aanpak is cruciaal.'

Hubert Bruls

voorzitter Veiligheidsberaad

Geboren 1966

Loopbaan
- Burgemeester Nijmegen
- Tweede Kamerlid CDA
- Burgemeester Venlo
- Wethouder Nijmegen

Eerder in Buitenhof op 9/1/22 met Burgemeester Jan van Zanen over het coalitieakkoord en financiële nood bij de gemeenten

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.