17 april

Deze week in Buitenhof: VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans en D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld over Oekraïne, de EU en de NAVO, een gesprek met de beroemdste schrijver van Oekraïne Andrej Koerkov, auteur Ilja Leonard Pfeijffer schuift aan om te praten over de kunst van het vertellen van verhalen en de nieuwsfoto met Ahmet Polat.

Oekraïne, de EU en de NAVO

Is het Westen nu definitief verenigd in de strijd tegen Poetin? Een gesprek met VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans en D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld

Het nieuws rondom grensoverschrijdend gedrag door een partijstrateeg zorgt ervoor dat D66 het onderzoek heropent. 'Dit wekt de indruk van niet zorgvuldig ermee omgaan. Dit moet heel duidelijk anders, mensen moeten bij D66 veilig kunnen werken', vertelt  in 't Veld. 'Het nieuwe bestuur moet nu bewijzen dat er een breuk is met het verleden'. 
Hoe moet het nu met Oekraïne, de EU en de NAVO? Corruptie, zwakke rechtstaat en zwakke economie. 'De afstand tot lidmaatschap van de EU is enorm', aldus Brekelmans. 'Deze problemen kun je binnen de EU aanpakken', stelt Sophie in 't Veld. 'Ondanks de oorlog functioneert de staat van Oekraïne buitengewoon goed'. In 't Veld benadrukt het belang van strategie en een lange termijn visie. En Brekelmans stelt dat we het eerlijke verhaal moeten vertellen. 'Een sterke Europese Unie is niet persé een grote Europese Unie'.

Ruben Brekelmans

Tweede Kamerlid (VVD)

Geboren 1986
 
Loopbaan

- Programmadirecteur Ministerie van Financiën
- Politiek assistent Staatssecretaris van J&V Mark Harbers 
- Columnist Het Financieele Dagblad 
- Consultant Boston Consulting Group

eerder in Buitenhof op 6 februari 2022 o.a. over afhankelijkheid van Russisch gas

Sophie in 't Veld

Europarlementariër (D66)

Geboren 1963

Loopbaan
- Delegatieleider D66 Europees Parlement
- Lid EP Delegatie voor betrekkingen met Volksrepubliek China
- Lid EP Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken

het verhaal van de oorlog in Oekraïne

De beroemdste schrijver van Oekraïne Andrej Koerkov besloot na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne te blijven. 'Ik vind dat een schrijver in het land moet zijn waar hij over schrijft. Het is mijn land. Ik wil geen migrant zijn'.  Hij vertelt hoe de oorlog de literatuur zal beïnvloeden en over het belang van taal: 'Ik schaam me echt voor het Russisch, want Poetin heeft van die taal een politiek instrument gemaakt. De taal is dus ook een slachtoffer. Omdat hij wordt gebruikt om de oorlog te rechtvaardigen, is taal ook een wapen.'

Andrej Koerkov

schrijver

Geboren 1961

Publicaties (selectie)
- Death and the Penguin (1996) (Nederlandse vertaling Picknick op het ijs) 
- Penguin Lost (2000)
- Grey Bees (2018)

Andrej Koerkov op Twitter

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf en filmmaker Ahmet Polat.

Foto: Hazem Badar/ AFP

Deze foto is gemaakt door fotojournalist Hazem Badar op 15 april 2022 in Jeruzalem, Israël in de omgeving van de Al-Aqsa moskee.

de kunst van het verhalen vertellen

Aan het einde van de Boekenweek zit schrijver van het Boekenweekgeschenk Ilja Leonard Pfeiffer aan tafel: een gesprek over het belang van verhalen.'Wij proberen zingeving aan te brengen in ons leven door narratieve sjablonen te gebruiken'. Alternatieve werkelijkheid, propaganda, complottheorieen, waarom zijn die zo succesvol? 'Het gaat om de literaire kwaliteit van de complotten', zegt Pfeijffer. 'Het beste verhaal wint, wat het beste bedacht is wint. Dat is een probleem met de werkelijkheid, want de werkelijkheid is vaak niet zo goed bedacht'. Pfeijffer vraag zich af waarom politici geen haast maken met het handhaven van de sancties. 'Het enige positieve in deze oorlog was onze eensgezinde reactie en onmiddellijke sancties tegen Rusland, er is alleen één land dat niet meedoet, Nederland'. 'In Italië duurde dat 24 uur. Ik vrees dat er een beetje kwade wil bij komt kijken.' Aan het eind van het gesprek licht Ilja Leonard Pfeijffer een tipje van de sluier over zijn nieuwe boek, waarin hij schrijft over de kwetsbaarheid van democratieen aan de hand van het verhaal van Alcibiades.

Ilja Leonard Pfeijffer

Schrijver Boekenweekgeschenk

Geboren 1968

Publicaties (selectie)
- Monterosso mon amour (2022)
- Quarantaine (2020)
- Hotel Grand Europa (2018)
- Brieven uit Genua (2016)

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.