20 maart

Deze week in Buitenhof: Step Vaessen over de oorlog in Oekraïne, Ruslandkenner Mark Galeotti bespreekt de opties van Poetin, Lousewies van der Laan over de maatregelen tegen Russische oligarchen. Vincent Karremans en Ron Meyer in gesprek over de gemeenteraadsverkiezingen en de nieuwsfoto is deze week gekozen door Ahmet Polat.

verslag doen uit Kyiv

Correspondent voor Al Jazeera Step Vaessen is net terug van Kyiv en noemt de oorlog in Oekraïne heel onheilspellend. 'Je weet niet wat het front is. Ook de lucht is het front', zegt de journaliste. Verder prijst ze de moed van de Oekraïeners die hun land verdedigen. 'Wij kunnen in het Westen echt iets leren van de moed van de Oekraïeners.' Ook zag ze in de hoofdstad dat Oekraïeners teleurgeteld zijn dat ze geen militaire steun krijgen. 'Ze zeggen "wij vechten voor jullie Europese waarden, we mogen best wel wat hulp krijgen.''

Step Vaessen

correspondent

Geboren 1965

Loopbaan
- Correspondent Al Jazeera
- Correspondent NOS
- Journalist de Limburger

Publicaties
- Film Women of Belarus (Bronze Telly Award)
- Jihad met sambal

Eerder in Buitenhof op 12/12/21 met hoogleraar Mathieu Segers over leiderschap en de vorming van kabinet Rutte IV.

Wat is Poetins plan?

Volgens de Londense historicus en Ruslandkenner Mark Galeotti moeten we snappen dat er op dit moment twee oorlogen gaande zijn. 'De reële oorlog wordt uitgevochten door de Oekraïeners. Het Westen voert een economische, juridisch en culturele oorlog.' Hij schetst dat de NAVO zal moeten handelen op het moment dat Poetin biochemische of kernwapens gaat gebruiken. Maar: 'Poetin zal de oorlog niet winnen. En hij heeft alle verworvenheden van zijn presidentschap weggegooid.'

Mark Galeotti

historicus en Ruslandkenner

Geboren 1965

Loopbaan
- Hoogleraar en onderzoeker
- Praag, New York en Engeland

Publicaties
- We moeten het over Poetin hebben (2020)
- Een korte Geschiedenis van Rusland (2021)

bevriezen Russische tegoeden

Lousewies van der Laan, directeur van anti-corruptie organisatie Transparency International Nederland, vindt dat er inzicht moet komen wie de eigenaren zijn van de Russische bedrijven waarmee geld in Nederland wordt weggesluisd. 'Nu is het bijna niet te achterhalen wie er achter een bedrijf zit, en kun je dus geen beslag leggen op het geld.' En 'het moet duidelijk worden wie in de regering het aanspreekpunt is en wat ze precies aan het doen zijn om de transparantie te verbeteren.'

Lousewies van der Laan

Algemeen Directeur Transparency Internation Nederland

Geboren 1966

Loopbaan
- Voorzitter RvT Consumentenbond
- Stafchef Internationaal Strafhof
- Tweede Kamerlid en fractievoorzitter D66
- Europarlementariër D66

de nieuwsfoto

De nieuwsfoto is deze week uitgekozen door fotograaf en filmmaker Ahmet Polat.

Fotograaf: Evgeniy Maloletka/ AP Photo

Deze foto is gemaakt Marioepol, Oekraïne op 11 maart 2022. Mariana Vishegirskaya overleefde het bombardement op het kinder- en kraamziekenhuis in Marioepol en later van een gezonde dochter.

 

opkomst gemeenteraadsverkiezingen: een nieuw dieptepunt

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was vorige week historisch laag. Niet gek vindt SP'er Ron Meyer: 'Ons systeem vermorzelt arme mensen. En waarom zou je meedoen aan een systeem dat jou vermorzelt?' Ook opvallend was dat lokale partijen weer flink wonnen. 'Het is die partijen van harte gegund, maar ik denk niet dat lokale partijen dichter bij de mensen staan dan lokale afdelingen van landelijke partijen', aldus VVD-wethouder in Rotterdam Vincent Karremans.

Ron Meyer

Nationaal Programma Heerlen-Noord

Geboren 1981

Loopbaan
- FNV-projectleider Organising
- SP-fractievoorzitter Heerlen
- Partijvoorzitter SP
- Bestuurslid FNV Bondgenoten
- Campagneleider Young & United (FNV)

Publicatie
- De onmisbaren (2021)

Eerder in Buitenhof op 13/6/21 over hoe de arbeidersklasse wordt vergeten

Vincent Karremans

Wethouder o.a. handhaving en integratie, loco-burgemeester

Geboren 1986

Loopbaan
- Fractievoorzitter VVD Rotterdam
- Mede-oprichter en CEO Magnet.me

Nevenactiviteiten
- Voorzitter Stichting Best
- President Rotterdamsch Studenten Corps

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.