27 februari

Het is oorlog in Europa, deze week in Buitenhof: Eurocommissaris Frans Timmermans, Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim, journalist Steven Lee Myers en journalisten en uitgevers Derk Sauer en Ellen Verbeek.

nieuwe geopolitieke werkelijkheid

‘Ik kan mij op geen enkele manier voorstellen dat dit op een succes voor Poetin uitdraait’, aldus vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans over de Russische inval in Oekraïne. Daarvoor noemt hij twee redenen: ‘Oekraïne is een groot land met een bevolking die door het optreden van Poetin eensgezind is.’ Deze oorlog wordt voor Poetin volgens Timmermans ‘zijn Waterloo’. Timmermans maakt zich zorgen over sympathisanten van Poetin, 'we zullen meer aandacht moeten schenken aan hoe we onze vrijheid beschermen, zowel tegen de autocraat in Moskou als tegen zijn tovenaarsleerlingen die ook actief zijn in onze landen'.

Frans Timmermans

Eurocommissaris en vicepresident Europese Commissie

Geboren 1961

Loopbaan
- Minister Buitenlandse Zaken
- Lid Tweede Kamer PvdA
- Staatssecretaris Buitenlandse Zaken
- Adviseur Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa

Publicatie
Broederschap (2015)

Eerder in Buitenhof op 27/6/21 over een klimaatneutrale EU

irrationele woede vanuit het Kremlin

Al ruim 32 jaar wonen ze in Rusland. Ze maakten het uiteenvallen van de Sovjet Unie, de bestorming van het Russische Witte Huis en de opkomst van Vladimir Poetin van dichtbij mee. Maar een dergelijke irrationele woede vanuit het Kremlin zagen ze nog nooit. Uitgevers Ellen Verbeek en Derk Sauer merken dat het werk voor journalisten in Rusland steeds lastiger wordt. ‘Journalisten in Rusland hebben hun eigen oorlog’, merkt Sauer op. ‘Er zijn een aantal die hun leven op het spel zetten omdat ze het Russische volk de waarheid willen vertellen.’

Ellen Verbeek

journalist

Geboren 1958

Loopbaan
- Hoofdredacteur Yoga Journal
- Creatief directeur Independent Media
- Hoofdredacteur Russische Cosmopolitan
- Redacteur Nieuwe Revu

Derk Sauer

Uitgever The Moscow Times

Geboren 1952

Loopbaan
- Medeoprichter Uitgeverij Nieuw Amsterdam
- Uitgever Independent Media
- Hoofdredacteur Nieuwe Revu
- Eindredacteur Twintig

de drijfveren van Vladimir Poetin

Journalist Steven Lee Myers schreef in 2015 de vuistdikke biografie over Putin: De nieuwe tsaar. Het werd een internationale bestseller over de man waarvan iedereen zich momenteel afvraagt wat zijn drijfveren zijn? Myers is op dit moment China correspondent voor de NY Times. Een gesprek vanuit Seoul in Zuid Korea, want Myers werd anderhalf jaar geleden China uitgezet. Myers ziet dat de houding van Poetin veranderd is. ‘We zien een Poetin die veel minder rationeel handelt dan vroeger.’ Daar voegt hij aan toe: ‘Hij is wat minder zelfverzekerd en hij stond toen meer open voor het Westen.’ Myers ziet geen ''concieveble path to victory for Vladimir Putin'.

Steven Lee Myers

journalist The New York Times

Publicatie
“The New Tsar: The Rise and Reign of Vladimir Putin,” (2015)

Nederlandse bijdrage aan de oorlog

Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim volgt met argusogen de Russische aanval op Oekraine. Hoe gevaarlijk is het? Wat kan de NAVO doen en welke middelen heeft de Nederlandse defensie eigenlijk om de NAVO bij te staan? De Commandant der Strijdkrachten legt uit hoe de Nederlandse wapens in Oekraïne belanden. ‘Er is een roulatiesysteem met andere Europese landen.’ Ook prijst hij de Oekraïense president Zelensky: ‘Hij heeft zich zeker als een staatsman getoond.’ Verder heeft Nederland twee taken, Oekraïne helpen en zorgen dat de NAVO-lidstaten ‘de boel op orde krijgen.’ De CdS stelt 'we moeten er alles aan doen dat president Zelensky daar blijft zitten en dat we het Oekraïense volk en de krijgsmacht kunnen steunen. Dat is onze plicht en dat zijn we aan het doen'.

Onno Eichelsheim

Commandant der Strijdkrachten

Geboren 1966

Loopbaan
- Directeur Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst
- Directeur Operaties Koninklijke Luchtmacht
- Hoofd Helikopter Operaties
- Hoofd Sectie Helikopters Koninklijke Luchtmacht

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.