29 mei

Deze week in Buitenhof: Dick Benschop over de problemen op Schiphol, Catherine Belton bespreekt de machtige kring rond president Poetin, Jaap Goudsmit sluit aan om te praten over de geleerde lessen uit de coronacrisis en de nieuwsfoto met Ahmet Polat.

chaos op Schiphol

Urenlange wachtrijen, geannuleerde vluchten en steeds meer reizigers die Schiphol proberen te mijden: hoe heeft het zo ver kunnen komen bij Nederlands trots Schiphol en hoe gaat president-directeur van Schiphol Dick Benschop de enorme problemen oplossen op de nationale luchthaven? Benschop beseft dat het het maken van een boottochtje terwijl er chaos was op de luchthaven ‘lullig overkomt.’ Maar: ‘De rest van de dag was ik weer aan het werk. We zijn hard aan het werk en die kritiek is niet leuk.’ Ook noemt hij de situatie op Schiphol nu pijnlijk: ‘Er gebeuren dingen die niet passen bij Schiphol.’ Om de chaos op te lossen vertelt de directeur over de plannen. ‘Groei om groei waarin kosten de boventoon voerden, hebben we al een tijdje verlaten. We hebben mensen op de vloer in dienst genomen en we zijn een breed akkoord aan het sluiten met de vakbond.’ Tot slot eindigt Benschop: ‘Die rijen moeten we weg zien te krijgen. We moeten weer naar voorspelbaar en aangenaam proces.’ 

Dick Benschop

President-directeur Schiphol Groep

Geboren 1957

Loopbaan
- President-directeur Shell Nederland
- Staatssecretaris Buitenlandse Zaken
- Lid Tweede Kamer (PvdA)

Nevenfunctie
Voorzitter bestuur Oranje Fonds (heden)

Eerder in Buitenhof op 6/6/21 over het effect van de coronacrisis op Schiphol

Poetins machtige kring

 Onderzoeksjournalist en oud-Moskou correspondent voor de Financial Times, Catherine Belton, deed 14 jaar onderzoek naar de opkomst van Poetin en zijn entourage en schreef het boek ‘De Mannen van Poetin’. Hoe heeft hij het zo ver kunnen schoppen en hoe kenmerkt zijn verleden hem nu? Belton noemt bijvoorbeeld Nikolai Patroesjev, secretaris van de Russische veiligheiddsraad en leider van de FSB. Belton ziet dat Poetin bezig is met een uitputtingsoorlog. 'Poetin hoopt dat het Westen verstrikt raakt in eigen crises met de oplopende energieprijzen en het graanembargo en dat ze de wreedheden zullen vergeten.' De journalist denkt dat Poetin nog maximaal twee jaar president is. 'De staatspropaganda staat nu nog aan zijn kant, maar in de zomer worden de economische sancties voelbaar. Dan komen mensen in verzet.'

Catherine Belton

onderzoeksjournalist The Washington Post

Geboren 1974

Loopbaan
Moskou correspondent Financial Times

 

de nieuwsfoto

In deze rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf Ahmet Polat.
Foto: Veronica G. Cardenas/ Reuters

Een dag na de schietpartij op Robb Elementary School (Texas VS), waarbij 19 kinderen en twee docenten om het leven kwamen, onderbreekt gouverneurskandidaat Beto O’Rourke de persconferentie van gouverneur Gregg Abbot. ‘This is on you’, zegt O’Rourke voordat hij wordt afgevoerd.
Bekijk het moment hier

leren van de coronapandemie

Welke lessen kunnen we leren van corona? En welke lessen moet de overheid leren om ons tegen corona te beschermen? Een gesprek met microbioloog en viroloog Jaap Goudsmit over zijn boek Een gezonde toekomst.
Goudsmit vindt dat de politiek de wetenschap niet volgde in de coronacrisis. 'Je moet zorgen dat er een organisatie is die losgekoppeld is van het beleid. Dat was niet het geval toen de politiek zei: we volgen de wetenschap.' Ook ziet Goudsmit dat het lastig is om aan preventie te doen. 'Menselijk gedrag wordt slecht begrepen. Preventie heeft als resultaat dat er niets gebeurt.' Wel oppert de viroloog om 60-plussers vaak te vaccineren. 'Dat kan bijvoorbeeld in oktober bij de huisarts. Ik hoop dat dat nu gepland wordt.'

Jaap Goudsmit

Hoogleraar Harvard T.H. Chan School Public Health

Geboren 1951

Loopbaan
- Directeur Human Vaccines Project
- Hoogleraar Virologie Aidsonderzoek AMC
- Lid Raad van Bestuur Crucell
- Hoofd Crucell Vaccin Instituut

Publicatie 
Een gezonde toekomst. Vijf lessen van corona (2022)
Vrij van Corona (2021)
 

Eerder in Buitenhof op 7/2/21 over coronavaccinaties en terug naar het nieuwe normaal

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.