4 september

Deze week in Buitenhof: Robbert Dijkgraaf over wetenschap en onderwijs, wie volgt Boris Johnson op? Tim de Wit bespreekt de opties met Arend Jan Boekestijn, Tim 'S Jongers schuift aan om te praten over armoedestress en de nieuwsfoto is gekozen door Cigdem Yuksel.

onderwijs en wetenschap

Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen Robbert Dijkgraaf staat voor grote uitdagingen: door problemen op de arbeidsmarkt is er een schreeuwend tekort aan mensen met een MBO-opleiding. Hoe staat het met het imago van die opleidingen? Daarnaast staat de wetenschap onder grote druk. Veel mensen twijfelen openlijk aan vaststaande wetenschappelijke feiten die problemen verklaren. Hoe neem je die twijfel weg? En, hoe zorg je dat sentimenten de wetenschap niet gaan overschaduwen?
'Het is niet de taak van de wetenschap om altijd gelijk te krijgen in het beleid', stelt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf. Hij noemde zichzelf in een Trouw-interview 'De stem van de wetenschap. 'Je schets verschillende paden, wat de consequenties zijn daar moet de wetenschap helder in zijn'. 'De politiek moet zeggen wat ze er mee doen'.
Een ander belangrijk thema voor minister Dijkgraaf is de emancipatie van het MBO. Het is volgens hem onterecht dat MBO-studenten anders worden behandeld. 'Ik zie een onderwijsmodel wat nog steeds hiërarchisch is, we denken in termen van hoger en lager', aldus Dijkgraaf. 'Ik zou willen spreken van een waaier van opleiding met verschillende richtingen'.

Robbert Dijkgraaf

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (D66)

Geboren 1960

Loopbaan
- Directeur Princeton Institute for Advanced Study 
- Universiteitshoogleraar UvA
- President van de KNAW
- Eredoctoraat RUN
- Columnist NRC Handelsblad
- Lid Innovatieplatform II

wie wordt de opvolger van Boris Johnson?

De Conservatieve Partij in het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuwe leider: Lizz Trust. Is daarmee het hoofdstuk Boris Johnson definitief gesloten? Aan tafel zitten journalist Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn, makers van de populaire podcast Europa Draait Door. 'De Britten hebben de hoogste inflatie, 14 miljoen mensen zitten rond de armoede grens, Heating or Eating wordt het al genoemd', de Wit. Volgens Boekestijn 'doen we in NL nog een beetje aan herverdeling, in Engeland wordt daar niet over gepraat nog'.

Tim de Wit

journalist / presentator

Geboren 1981

Loopbaan
- Maker podcast Europa Draait Door
- Presentator Bureau Buitenland
- NOS correspondent Verenigd Koninkrijk

Publicatie
Wankel Koninkrijk (2022)

Arend Jan Boekestijn

historicus

Geboren 1959 

Loopbaan
- Maker podcast Europa Draait Door 
- Columnist Elsevier 
- Lid Raad van Toezicht Hogeschool Leiden 
- Lid Tweede Kamer VVD 

Publicaties 
- Mijmeren over zee (2011) 
- De prijs van een slecht geweten (2009)

de nieuwsfoto

In deze rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door: fotograaf Cigdem Yuksel.

foto: Abdul Majeed/ AFP

Deze foto is gemaakt door fotojournalist op 29 augustus 2022 in het Charsadda district van Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan.

Het is vaak de noodzaak om dingen aan te kaarten’ daarom wilde Yuksel fotograferen. ‘Wat er nu gebeurt in Pakistan, de extreme omstandigheden, moeten we ons aantrekken in het Westen. Het is tijd dat we hier veel meer aandacht aan besteden en dat we iets gaan doen aan klimaatverandering’. 

Kijk ook naar andere nieuwsfoto's in Buitenhof

leven met armoedestress

En door exploderende energieprijzen, torenhoge inflatie en sterk stijgende huurprijzen hebben vooral minima en middeninkomens een zware tijd. Doet het kabinet genoeg om deze groepen te behoeden voor een naderende armoedeval? Weten politici wel wat armoede is? Een gesprek met politicoloog, columnist en sinds deze week ook directeur van de Wiardi Beckman Stichting Tim ’S Jongers. 
'Ik vind het goed dat we gaan compenseren, maar het is te laat'. Rond januari hebben we zes Johan Cruijff ArenA's vol met kinderen die in armoede leven', vertelt 'S Jongers. Hij maakt zich zorgen over de hoge inflatie en de exploderende energieprijzen. 'Een stille humanitaire ramp: we gaan nu de schok zien en dan moet het herstel nog komen'. 'S Jongers stelt dat 'beleid vaak onbewust onbekwaam is'. Hij pleit voor 'streetwise' ambtenaren zoals hij zelf is. 'In de beleidstorens zitten allemaal mensen met wetenschappelijke kennis, met beleidskennis, maar weinig mensen met ervaringskennis'. Volgens 'S Jongers is het ontstijgen van je sociale klasse heus geen pretje: 'het is een pad van eenzaamheid. Het is niet stijgen op een sociale ladder, het is kruipen door een tunnel.' Maar zulke bruggenbouwers zijn wel nodig: spreidstandburgers.

Kijk ook naar het gesprek met schrijver Édouard Louis over politiek als zaak van leven en dood voor de arbeidersklasse.

Tim 'S Jongers

Directeur Wiardi Beckman Stichting

Geboren 1981

Loopbaan
- Senior adviseur Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving
- Onderzoeker en docent Hogeschool InHolland
- Studie politicologie
- Nachtbegeleiding daklozen

Publicaties
- Beledigende broccoli (2022)
- Gezichten van een onzeker bestaan (2021)

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.