5 juni

Deze week in Buitenhof: Christophe van der Maat over de miljarden voor Defensie, Marjan Minnesma sluit aan om te praten over de klimaatdoelen tijdens een energiecrisis, Khadija Arib over de staat van de rechtsstaat en Frans de Waal sluit aan om te praten over het verschil tussen sekse en gender.

miljarden naar defensie

'We hebben te veel gevraagd van onze mensen bij Defensie als je ziet in welke omstandigheden ze werken', zegt staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat. 'We moeten zorgen dat er genoeg munitie is en de voorraden op orde zijn en dat er reserve onderdelen zijn.' Toch vindt hij dat er niet geëvalueerd hoeft te worden op de jaren waarin er fors minder geld ging naar Defensie. 'Te weinig geld, daar hoeven we niet voor evalueren. we hebben heel veel ten koste van onszelf gedaan.' Nu staan er volgens de staatssecretaris nog 4000 vacatures open bij Defensie. 'De opdracht is om binnen vijf jaar alle vacatures vervuld zijn.'

Christophe van der Maat

staatssecretaris Defensie

Geboren 1980

Loopbaan
-Lid Gedeputeerde Staten Noord-Brabant (VVD)
-Directeur gemeente Roosendaal
-Adviseur gemeente Dordrecht
-Medewerker onderwijs Nederlandse School voor Openbaar Bestuur

energiecrisis en de klimaatdoelen

Directeur van Urgenda Marjan Minnesma vindt dat er niet genoeg wordt ingezien hoe groot het klimaatprobleem is. 'We kijken te veel naar de oorlog en een beetje naar corona en hebben niet door dat klimaat de veel grotere crisis is.' Ze noemt de transitiereserve als een oplossing om de uitstoot van grote bedrijven tegen te gaan. 'Dat is een wettelijke reserve dat bedrijven die veel geld verdienen, die een deel van die winst moeten gebruiken voor de duurzaamheidstransitie.' Ook vindt ze dat de fundamentele discussie niet genoeg gevoerd wordt bij de overheid. 'Vraag je af: waarom zijn we er? Als je gezondheid op 1 zet, doe je alles ervoor en halveer je Schiphol.'

Marjan Minnesma

Directeur Urgenda

Geboren 1966

Loopbaan
-Directeur Drift, Erasmus Universiteit
-Projectmanager EU, IVM
-Campagnedirecteur Greenpeace 
-Programmamanager Novem

Publicaties
-Tussen kolen & Parijs (2021)
-Bezorgde Brieven (2021

Eerder in Buitenhof op 27/6/21 over 6 jaar na Urgenda-uitspraak: hoe nu verder?

de nieuwsfoto

In deze rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf en filmmaker Ahmet Polat.

foto: Daniel Leal/ AFP

Deze foto is gemaakt op 2 juni 2022 in Londen, Verenigd Koningkrijk. De jonge prins Louis of Cambridge houdt zijn handen over zijn oren terwijl er vliegtuigen over Buckingham Palace vliegen tijdens de balkonscene van Trooping the Colour, dat onderdeel was van het platina jubileum van de Britse koningin Elizabeth II.

 

dalend vertrouwen in de politiek

Afgelopen week erkende de overheid dat er sprake was van institutioneel racisme bij de Belastingdienst. 'Eindelijk is het hoge woord eruit', zegt oud-Kamervoorzitter Khadija Arib. 'Het feit dat het erkend wordt is een eerste stap, maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost.' De PvdA-politica ziet dat het vertrouwen in de overheid steeds verder daalt. 'Als de overheid haar burgers niet vertrouwt, krijg je ook geen vertrouwen terug. Wij moeten het vertrouwen terugwinnen.' Maar ook het vertrouwen tussen politici daalt. 'Wij hadden vroeger ook politieke discussie en strijd, maar we hadden ook humor, er werd ook gelachen, daarna een kopje koffie of een wijntje. Dat zie ik de laatste jaren niet meer.'

Khadija Arib

Tweede Kamerlid/ oud-voorzitter Tweede Kamer

Geboren 1960

Loopbaan
- Lid Tweede Kamer PvdA
- voorzitter Tweede Kamer (2016-2021)
- Beleidsmedewerker gemeente Amsterdam
- Onderzoeker Erasmus Universiteit

Publicaties
- Allah heeft ons zo gemaakt (2011)
- Couscous op zondag, een familiegeschiedenis (2009)

Eerder in Buitenhof op 15/11/2020 over emotie tijdens Tweede Kamerdebatten

verschillen tussen sekse en gender

Primatoloog Frans de Waal mengt zich met zijn nieuwste boek in het debat over sekse en gender. 'Sekse gebruiken we voor de biologische kant en is grotendeels binair. Gender verdeel je in mannelijk en vrouwelijk en alles daar tussenin. Mensen willen gender en sekse scheiden, maar dat kan niet.' Ook noemt hij het concept dualisme. 'Het is een mannelijk idee dat de geest los staat van het lichaam. Dat is voor mannen makkelijker, want zij gaan niet door hormonale cycli heen.'
Mannen moeten thuis een grotere bijdragen leveren, stelt Frans de Waal in zijn boek Anders, biologisch gezien is daar geen enkele beperking voor. 

Frans de Waal

primatoloog

Geboren 1948

Loopbaan
- Eugène Duboisleerstoel Universiteit Maastricht Lid KNAW
- Hoogleraar Psychologie Emory university Atlanta Onderzoeker Burgers’ Zoo

Publicaties
- Anders (2022)
- De aap in ons (2005)
- Chimpansee-politiek (1982)

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.