6 maart

Deze week in Buitenhof: minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra over geopolitiek kantelpunt, VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen over gevolgen voor het bedrijfsleven, schrijver Sana Valiulina over 'De Boekhouder en de Overste', de nieuwsfoto met Ahmet Polat

kantelpunt in geopolitiek

Oekraïne wordt voor het oog van de wereld onder voet gelopen door Rusland, een gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. 'De situatie in Marioepol is ronduit dramatisch. Het is een middeleeuwse beschieting', aldus minister Hoekstra. 'Het is voor het Westen lastig te lezen wat exact Poetins psychologie is', zegt de minister. 'Anders dan in het verleden zijn de repercussies voor Rusland groot, 'Hoe kan je het gesprek aan gaan, hoe kan je deëscaleren?'. Deze situatie aan de Europese oostgrens laat zien dat 'heel Europa veel meer in staat moet zijn om zelf dit continent te verdedigen. We ontwaken ruw uit een strategische defensieve winterslaap' stelt de minister. 'De samenwerking tussen de NAVO en de EU moet je aanmerkelijk versterken'. We zijn te afhankelijk van Rusland. Wat we anders hadden moeten aanpakken? Minister Hoekstra noemt energie, de reactie op de annexatie van de Krim in 2014 en de inrichting van ons financiële systeem, waar de Zuidas gebruikt wordt om  miljarden weg te sluizen. 

Wopke Hoekstra

minister van Buitenlandse Zaken

Geboren 1975

Loopbaan
 minister van Financiën
- Eerste Kamerlid CDA
- Commissie Verkiezingsprogramma CDA 2017
- Partner McKinsey
- Shell Rotterdam, Berlijn en Hamburg

Eerder in Buitenhof op 14/3/21 n.a.v. de landelijke verkiezingen.

gevolgen van de sancties

De telefoon staat roodgloeiend bij werkgeversorganisatie VNO-NCW. De zorgen zijn groot en er is onzekerheid over de sancties', vertelt voorzitter Ingrid Thijssen. 'Maar de allergrootste zorg van ondernemers is hun personeel en werknemers in Oekraïne'. Over het openbreken van het regeerakkoord gezien de recente ontwikkelingen zegt Thijssen 'Voor de grote vraagstukken neem wonen, stikstofproblematiek, heeft ons land heeft twee jaar stil gelegen'. 'Ik zou niet graag hebben dat er een nieuwe formatie komt die maanden gaat duren, het is ook nog eens oorlog'.

Ingrid Thijssen

voorzitter VNO-NCW

Geboren 1968

Loopbaan
- Bestuursvoorzitter Alliander
- Operationeel directeur Alliander
- Directievoorzitter NS Reizigers

Nevenfunctie
Commissaris Havenbedrijf Rotterdam

Eerder in Buitenhof op 19/12/21 samen met FNV voorzitter Tuur Elzinga over het coalitieakkoord

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf en filmmaker Ahmet Polat.

Fotograaf: Roman Pilipey/ EPA

Deze foto is gemaakt op 2 maart 2022 in metrostation Dorohozhychi, Kiev, Oekraïne.

De Boekhouder en de Overste

Auteur Sana Valiulina groeide op in de Estse hoofdstad Talinn. 'De boekhouder en de Overste' is de titel van de heruitgave van haar bestseller 'De kinderen van Brezjnev': een roman die werkelijkheid dreigt te worden. Rusland heet er Gazolia, de hoofdstad is Pegelburg en De Overste is een eenzame, cynische, gebotoxte dictator. 
'De spanning in de Baltische staten is enorm’, aldus Valiulina. ‘Poetin heeft hele duistere plannen'. Zichtbaar geemotioneerd vertelt Valiulina over de denkwijze van de Russen. 'Russen gaan lijden onder de sancties, maar Russen zeggen: Hoe slechter hoe beter', 'Ze zijn al in staat van beleg, ze pikken alles van Poetin maar niet van het Westen, ze zullen nooit toegeven'. 

Sana Valiulina

schrijver

Geboren 1964

Loopbaan
- Tolk Russisch Ministerie van Buitenlandse Zaken
- Docent Russisch UvA

Publicaties
- De Boekhouder en de Overste (2022)
- Wortel & Tak (2021)
- Een wolf bij zijn oren pakken (2020)
- Winterse Buiten (2015)
- Kinderen van Brezjnev (2014)

Eerder in Buitenhof op 2/10/2016 over verslechterende Russisch-Nederlandse betrekkingen n.a.v. onderzoek naar MH17

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.