8 mei

Deze week in Buitenhof: Michel Krielaars over het plan van Poetin op 9 mei, hoofd van de Ruslandonthullingen bij Belllingcat Christo Grozev, Ernst Hirsch Ballin over de staat van het internationale recht, Eva Rovers bespreekt haar oplossing voor de polarisatie in de politiek. Suzanne Swarts schuift aan om te praten over kunst ten tijde van oorlog en Corinne Ellemeet vertelt over recht op abortus.

algehele mobilisatie?

9 mei is de Dag van de Overwinning in Rusland. Een belangrijke dag met grote symbolische waarde. Welke lading heeft deze dag, gaat Poetin een algehele mobilisatie afkondigen? En hoe stevig zit hij eigenlijk in het zadel? Een gesprek met Michel Krielaars, oud-correspondent in Moskou en NRC-journalist.

Michel Krielaars

oud-correspondent Moskou

Geboren 1961

Loopbaan
- Chef Boeken NRC Handelsblad
- Correspondent Rusland NRC Handelsblad

Publicaties
- Oorlog met Rusland (2022)
- De klank van de heilstaat (2021)
- Het brilletje van Tsjechov (2014)

opsporen van oorlogsmisdaden in Oekraïne

Journalistiek die het de Westerse en Russische geheime diensten heet onder de voeten maakt. De vergiftiging van Navalny, vader en dochter Skripal, het neerhalen van MH17, de onderzoekers van het collectief Bellingcat zaten er bovenop. Bulgaarse onderzoeksjournalist Christo Grozev staat aan het hoofd van de Ruslandonthullingen bij Bellingcat. Hij maakt momenteel van het opsporen en documenteren van oorlogsmisdaden in Oekraïne zijn dagtaak.

Christo Grozev

onderzoeker Bellingcat

Geboren 1969

Website Bellingcat

staat van het internationaal recht

Er komt steeds meer bewijs naar buiten dat Rusland oorlogsmisdaden pleegt in Oekraïne. Poetin lijkt zich weinig aan te trekken van het internationaal recht en erkent het internationaal gerechtshof, net als de Verenigde Staten en China, niet. Heeft het Westen schuld aan deze situatie en zijn we de economie belangrijker gaan vinden dat het recht? Hoogleraar Ernst Hirsch Ballin spreekt zijn zorgen uit over de staat van het internationaal recht. 

Ernst Hirsch Ballin

universiteitshoogleraar Tilburg University

Geboren 1951

Loopbaan
- Lid WRR
- Hoogleraar Rechten van de Mens (UvA)
- Hoogleraar Ned. en Europees recht (UvT)
- Minister van Justitie
- Lid Raad van State

Nevenfunctie
- Lid Raad van Toezicht Anne Frank Stichting

burgerberaden

Democratieën staan wereldwijd onder druk. Het debat verhardt door de polarisatie binnen de politiek en grote kwesties lijken niet opgelost te kunnen worden. Is de oplossing om burgers mee te laten denken of ze in burgerberaden samen tot een oplossing te laten komen? Hierover auteur van Nu is het aan ons. Oproep tot echte democratie Eva Rovers.

Eva Rovers

cultuurhistoricus en auteur

Geboren 1978

Loopbaan
- Publicist NRC, Trouw en De Correspondent
- Mede-oprichter Bureau Burgerberaad
- Docent Universiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Groningen

Publicaties
- En nu is het aan ons (2022)
- Practivisme (2018)
- Boud: Het verzameld leven van Boudewijn Büch (2016)

kunst in oorlogstijd

Op de Biënnale van Venetië staat het Oekraïense paviljoen volledig in het teken van de oorlog in het land. Hoe is het om als kunstenaar te werken ten tijde van oorlog? Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts was aanwezig bij de Biënnale en vertelt hoe het daar was. Ook licht zij een kunstwerk van de Oekraïense Zhanna Kadyrova toe dat daar te zien was en indruk op haar maakte.

Suzanne Swarts

directeur Museum Voorlinden

abortuswetgeving

Afgelopen week lekte een document van het Amerikaanse hooggerechtshof uit waarin stond dat ze abortusrecht in de Verenigde Staten af willen schaffen. Wat is het gevolg voor Amerika als het recht op abortus wordt afgeschaft en hoe kijkt men in Nederland tegen abortus aan? Een gesprek met GroenLinks-Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet.

Corinne Ellemeet

lid Tweede Kamer (GroenLinks)

Geboren 1976

Loopbaan
- Adjunct-directeur “De Westergasfabriek”
- Directeur Natuur-en Milieufederatie

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.