10 december

Deze week in Buitenhof: oorlog en geopolitiek met Jaap de Hoop Scheffer en Robbert Serry, Lamyae Aharouay en Tuur Elzinga over verkenning en formatie en Yascha Mounk sluit aan om te praten over identiteitsdenken

zagen aan de stoelpoten van de NAVO

Met twee oorlogen in onze achtertuin lijkt een zware winter aanstaande. Er zijn miljoenen ontheemden in Gaza en toenemende spanningen in het Midden-Oosten. Dichter bij huis waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken voor terreurdreiging in Europa. In Oekraïne kijkt men met argusogen naar de ontwikkelingen in het Westen: komt de steun om de oorlog te winnen op tijd? De tijd dringt, maar de wapens en het geld laten op zich wachten. In Buitenhof oud-Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer en vanuit Kyiv praat oud-VN-gezant Robert Serry ons bij.

‘Het front is bevroren, niet alleen door de vorst maar ook politiek. En Poetin heeft de tijd’ zegt De Hoop Scheffer. ‘Een dolksteek in de rug voor de vechtende Oekraïense soldaten’, aldus Serry. De mogelijke verkiezingswinst van Trump noemt hij desastreus: ‘Hij blaast dan niet alleen de democratie in het machtigste land ter wereld op, maar wie weet gaat hij zagen aan de stoelpoten van de NAVO’. Of Rutte kans maakt de nieuwe NAVO secretaris-generaal te worden? ‘In Brussel wordt met name over zijn kandidatuur gepraat’.  

Lees meer

Robert Serry

diplomaat

Loopbaan
- Stichting Open Door Ukraine
- Senior Adviser European Institute of Peace
- Voormalig VN gezant Midden-Oosten Vredesproces 
- Voormalig crisismanager NAVO  
- Oud-ambassadeur in Ierland en Oekraïne 

Publicaties
- The Endless Quest for Israeli-Palestinian Peace (2017) 

Eerder in Buitenhof op 26/11/23 over gevangen-gijzelaarsruil en staakt-het-vuren in Gaza

Jaap de Hoop Scheffer

Voormalig secretaris-generaal NAVO

Geboren 1948

Loopbaan
- Voorzitter Adviesraad Internationale Vraagstukken
- Secretaris-generaal NAVO
- Minister van Buitenlandse Zaken
- Fractievoorzitter CDA
- Kamerlid CDA

Eerder in Buitenhof op 11/6/23 over Oekraïens tegenoffensief

FNV achterban verdeeld en spannende race om het Kamervoorzitterschap

De nieuwe Tweede Kamer debatteert deze week over de uitslag van de verkiezingen en de bevindingen van verkenner Ronald Plasterk. Wat zeker is: het politieke landschap is flink veranderd. Welke gevolgen heeft dat voor de politiek en wat betekent een nieuw politiek Den Haag voor verhoudingen tussen werkgevers en werknemers? Daarover voorzitter van de FNV, Tuur Elzinga en ook politiek verslaggever van NRC Lamyae Aharouay schuift aan.   

Elzinga laat weten dat hij nog geen contact gezocht heeft met Geert Wilders. 'Wij hebben een beetje een moeizame relatie. Als VVD-Kamerlid was hij nogal anti-vakbond, dat heeft hij nooit zo erg losgelaten', aldus Elzinga. 'Zijn uitspraken verdelen onze achterban', terwijl diezelfde achterban volgens hem ‘als het gaat om werk en inkomen vaak gewoon schouder aan schouder strijdt’.  

Aharouay rekent uit dat de race voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer een foto-finish zal worden ‘hoewel als ik een beetje rondbel, merk ik dat de heersende mening is: Bosma maakt iets meer kans’. 

Lees meer 

Lamyae Aharouay

Politiek verslaggever NRCĀ 

Loopbaan 
- Podcast Haagse Zaken
- Redacteur BNR Nieuwsradio
- Politiek verslaggever NRC 

Eerder in Buitenhof op 3/12/23 over rechtsstatelijkheid en formeren

Tuur Elzinga

voorzitter FNV, vicevoorzitter SER

Loopbaan
- Vicevoorzitter SER
- Hoofdonderhandelaar Pensioenakkoord
- Eerste Kamerlid SP
- SP-medewerker Tweede Kamer

Nevenfuncties

Eerder in Buitenhof op 2/10/22 over recordinflatie en stakingen

de identiteitsval: een gebrek aan wederzijds begrip

Hoogleraar politicologie Yascha Mounk, schrijver van het vermaarde boek over populisme The people versus democracy, waarschuwde eerder voor het gevaar van extreemrechts voor de democratie. Nu is er een nieuw boek The identity trap waarin hij waarschuwt voor de gevaren van identiteitsdenken. 

‘Als we een diverse democratie willen waarin iedereen gelijk is, moet dat gebeuren op basis van humanisme en universalisme', stelt Mounk. ‘Elkaar begrijpen ondanks etnische en religieuze grenzen.’ Hij praat over zijn nieuwe boek The Identity Trap en legt uit wat volgens hem de basis van solidariteit moet zijn: ‘niet de bewering dat we elkaar niet begrijpen omdat onze huidskleur anders is.’ 

Lees meer:

Yascha Mounk

hoogleraar politicologie

Loopbaan
- Hoogleraar John Hopkins University
- Senior fellow Council on Foreign Relations
- Promotie Harvard
- Studie Geschiedenis Cambridge

Publicaties
- The Identity Trap (2023)
- Het grote experiment (2022)
- The people vs. democracy (2018)

Eerder in Buitenhof op 10/4/22 over democratie en autocratie

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.