10 september

Deze week in Buitenhof: Rob Jetten over een toekomstbestendige economie, Arnoud Boot bespreekt economische gevolgen van klimaatverandering met Sandra Phlippen en Renske Leijten sluit aan om te praten over de enquêtecommissie fraudebeleid, de nieuwsfoto met Abdou Bouzerda.

toekomstbestendige economie

Rob Jetten is de kersverse partijleider van D66. De afgelopen jaren was hij minister voor Klimaat en Energie in het Kabinet Rutte IV. Vriend en vijand waren verbaasd wat hij voor elkaar kreeg maar gaat hij niet te snel? Als partijleider van D66 vindt hij dat de overheid meer grip moet krijgen op de economie. Bedrijven die veel uitstoten moeten nog harder worden aangepakt. Welke gevolgen heeft dat voor de werkgelegenheid? En gaat dat niet voor veel mensen veel te snel?

De danse macabre van industrie en overheid (de Groene Amsterdammer)

Rob Jetten

Partijleider D66

Loopbaan
- Minister voor Klimaat en Energie
- Fractievoorzitter D66
- Lid Tweede Kamer D66

 

Eerder in Buitenhof op 6/11/22 klimaatbeleid wereldwijd

economische gevolgen van klimaatverandering

Door klimaatverandering staat ook de hele economie aan de vooravond van grote veranderingen. Tegelijkertijd waarschuwt centrale bank directeur Klaas Knot de G20 dit weekend voor hoge inflatie, te hoge schulden en dus: het gevaar op flinke financiële schokken. Wat staat ons te wachten en hoe bereiden we ons voor? Een gesprek met Hoogleraar Financiële Markten Arnout Boot en Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN AMRO.

Volgens Boot zou een minister zich niet moeten uitspreken over een individueel bedrijf, maar moet van tevoren duidelijk zijn wat op de lange termijn van ondernemingen mag worden verwacht. Hij waarschuwt: ‘als de overheid er niet in slaagt duidelijkheid te geven over welke spelregels bedrijven kunnen verwachten op de langere termijn, dan ben je onzekerheid aan het inbouwen waar ondernemers niet tegen kunnen en banken al helemaal niet’. 

Voor een effectief afbouwpad van fossiele subsidies gaat het volgens Phlippen niet om ‘wel of niet subsidies’, maar om de verandering in uitstoot. Zij denkt dat we al voor 2030 hele grote stappen kunnen zetten: ‘zeventig tot tachtig procent van de Nederlanders maakt zich enorme zorgen over klimaatverandering, een prachtig draagvlakbegin. Het Internationaal Energieagentschap zegt dat de wereldwijde emissiereductie tot 2030 kan met rendabele technologieën die nu al op de markt zijn. En bedrijven en de overheid hebben het geld. Ik zou zeggen: 22 november moet het gebeuren.’ 

Arnoud Boot

Hoogleraar Financiële Markten UvA

Loopbaan
Lid Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)
- Voorzitter European Finance Association (EFA)
- Voorzitter Sustainable Finance Lab
- Raadslid WRR
- Voorzitter Bankraad DNB

Eerder in Buitenhof op 19/3/23 over onrust op de financiële markten na omvallen banken

Sandra Phlippen

Hoofdeconoom ABN AMRO

Loopbaan 
- Chef economie bij het Algemeen Dagblad 
- Hoofdredacteur economenvakblad ESB

Nevenfunctie
- Praktijkhoogleraar duurzaam bankieren RUG 
- Externe Begrotingsadviseur Raad van State 

Eerder in Buitenhof op 16/10/22 over onzekerheid op de financiële markten

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week met journalist en interim eindredacteur Bureau Buitenland Abdou Bouzerda.

Deze foto is gemaakt door AFP fotograaf Fadel Senna op 9 september 2023 in Marrakech, Marokko.

Bekijk ook andere nieuwsfoto's in Buitenhof

 

nasleep toeslagenschandaal

Afgelopen week startte de Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening met de eerste openbare verhoren. Wat zag oud-Kamerlid Renske Leijten van de SP gebeuren en wat viel haar op? Wat brengt dit de ouders van het toeslagenschandaal waar zij in de Tweede Kamer jarenlang voor vocht?

Ze vindt dat demissionair minister-president Rutte zich voor wat betreft zijn rol in het toeslagenschandaal niet mag verschuilen achter het volgen van een denkwijze die door zijn voorgangers was ingezet: ‘Hij werd zelf door de rechter op de vingers getikt dat hij niet conform de Grondwet handelde. Dan verwacht je dat iets wat eerder misschien logisch was wordt bijgesteld. En dat is niet gebeurd.’ Ze is trots dat ze ervoor heeft kunnen zorgen dat de parlementaire enquête loopt. ‘Daarmee kunnen we zorgen dat we in de toekomst beter beleid maken en dat is uiteindelijk de opdracht van de politiek.’  

 

meer over Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening (PEFD)
meer over 'het toeslagenschandaal' (Trouw en RTL)

Renske Leijten

oud-Kamerlid SP

Loopbaan
-Kamerlid SP (sinds 2006)
-Lid partijbestuur SP (2005 – 2018)

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.