12 november

Deze week in Buitenhof: in aanloop naar de verkiezingen spreken we partijleiders Caroline van der Plas, Esther Ouwehand en Rob Jetten. Cigdem Yüksel presenteert de nieuwsfoto.

Tweede Kamerverkiezingen 2023

Over anderhalve week gaat Nederland naar de stembus. Daarom staat Buitenhof deze zondag geheel in het teken van een drietal lijsttrekkers: Caroline van der Plas (BBB), Esther Ouwehand (PvdD) en Rob Jetten (D66).

Welke plannen hebben zij voor Nederland? En hoe kijken zij met hun partijen aan tegen de belangrijke thema's van deze verkiezingen, waaronder migratie- en klimaatbeleid?

BBB

In gesprek met BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas, één van de verrassingen van de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Haar Boer Burger Beweging is sindsdien razendsnel populair geworden. Hoogtepunt tot nu toe waren de Provinciale Staten Verkiezingen van vorig jaar maart, toen BBB overal de grootste werd. Ze bespreekt onder meer een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, haar beoogde ministers, stikstof- en migratiebeleid.

Zo hoeft de Nederlandse regering van Van der Plas Israël niet op te roepen tot een staakt-het-vuren: ‘Dan kan Hamas zich versterken.’ Daarnaast is het maximumaantal van 15.000 asielzoekers uit het BBB-verkiezingsprogramma voor haar niet in steen gebeiteld. ‘Je moet ergens die stip op de horizon zetten,’ aldus Van der Plas: ‘Of het er nou 15.001, 14.999 of 16.000 zijn.’ 

Lees meer: 'Bijna 500 veehouders melden zich voor uitkoopregeling, merendeel piekbelaster' (NOS)

Caroline van der Plas

Partijleider BBB

- Oprichting BoerBurgerBeweging (2019)
- Eindredacteur Pig Business (2019)
- Bond varkenshouders Nederland (2014)

Eerder in Buitenhof op 3/5/23 over stikstof, boeren en bouwstop

PvdD

Een interview met PvdD-lijsttrekker Esther Ouwehand, die staat voor radicale keuzes. We moeten nu ingrijpen en Nederland anders organiseren, vindt ze, om de natuur te redden en klimaatverandering te stoppen. In Buitenhof spreekt ze onder andere over een groene koerswijziging en de strijd binnen haar eigen partij.

Ouwehand wil namelijk meeregeren mits er een groene koerswijziging komt: ‘Politieke moed is het allerbelangrijkste criterium voor het vormen van een coalitie.’ Waar zij die moed terugziet? ‘Bij GL/PvdA, D66 en Volt. En ik zie dat de SP daar in mee wil als het rechtvaardig gaat en dat Omtzigt reëel begint te worden over de veehouderij.’ Over de strijd binnen de PvdD en Eerste Kamerfractievoorzitter Koffeman zegt Ouwehand: 'Ik heb contact met hem gezocht, dus dat komt goed.’  

Esther Ouwehand

Partijleider Partij voor de Dieren

- Tweede Kamerlid PvdD
- Coördinator partijbureau PvdD

Begin dit jaar in Buitenhof (26/3/23) over de bestuurbaarheid van Nederland

D66

Tot slot de voorman van D66, Rob Jetten. De afgelopen kabinetsperiode was hij minister voor Klimaat en Energie in het Kabinet Rutte IV en nu trekt hij de kar voor zijn partij D66, als opvolger van Sigrid Kaag.

Jetten pleit wel voor een staakt-het-vuren in Gaza: ‘Rutte is één van de langstzittende regeringsleiders in Europa en kan een rol spelen in het opvoeren van de druk op Netanyahu om te stoppen met bombarderen,’ aldus de lijsttrekker van D66. De mogelijkheid van een minderheidskabinet met NSC over rechts vergelijkt hij met ‘mislukte politieke experimenten’ uit het verleden, zoals ‘LPF na Wim Kok en Wilders met Balkenende’.  

Rob Jetten

Partijleider D66

- Minister voor Klimaat en Energie
- Fractievoorzitter D66
- Lid Tweede Kamer D66

Onlangs in Buitenhof op 10/9/23 over toekomstbestendige economie

de nieuwsfoto

De nieuwsfoto van deze week is gekozen door fotograaf Cigdem Yüksel. De foto's werden gemaakt op 5 november 2023 bij het RTL-verkiezingsdebat door Bart Maat. Partijleiders Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Frans Timmermans (GL-PvdA) gingen tijdens dit debat met elkaar in gesprek. Te zien is hoe fotografen een glimp van politici op willen vangen.

Bekijk ook andere nieuwsfoto's in Buitenhof

 

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.

Verkiezingen bij Buitenhof

De redactie is maanden van tevoren begonnen met de voorbereidingen van de Buitenhofuitzendingen voor deze verkiezingen. We zien het als onze publieke taak om het publiek te informeren over de partijen en hun standpunten. Vanwege het vele nieuwsaanbod en omdat we slechts één uitzending per week hebben, moeten we keuzes maken over wie we uitnodigen en met wie we een diepte-interview kunnen houden.
 
Op basis van de peilingen eind september hebben we de top tien uitgenodigd. De PVV en de VVD zijn niet ingegaan op onze uitnodiging en de ChristenUnie heeft onze uitnodiging aan zich voorbij laten gaan vanwege de zondagsrust.

Verkiezingen bij Buitenhof
Kijk meer verkiezingsinterviews, gesprekken en debatten