15 oktober

Deze week in Buitenhof: oorlog tussen Hamas en Israël daarover aan tafel: Monique van Hoogstraten, Frans Timmermans en via de lijn Frederieke van Dongen, Fadi Abou Akleh en David Grossman

oorlog tussen Israël en Hamas

Monique van Hoogstraten, oud-Israël correspondent, deed verslag in Gaza tijdens de laatste Gaza-oorlog in 2014. Het was ook de laatste keer dat het Israëlische leger met manschappen naar binnen trok. Een grondoffensief lijkt opnieuw aanstaande, met van Hoogstraten praten we over de laatste ontwikkelingen, de duizenden Gazanen die op de vlucht zijn en de humanitaire gevolgen. 

De Israëlische troepenopbouw op de grens van Israël en Gaza wakkert de speculaties over een grondoffensief aan. Volgens van Hoogstraten zou er een kern van waarheid in zitten: ‘Maar dat wil nog niet zeggen dat het ook per se direct gebeurt. Het grootste doel van Israël is Hamas uitschakelen op alle fronten'. Van Hoogstraten waarschuwt dat het een lastige opgave wordt want het onderscheid tussen burgers en militairen is lastig te maken: ‘Hamas komt voort uit de bevolking.  En is ook deels de bevolking.  Dus ons concept van burgerbevolking en niet-burgerbevolking is daar diffuser'. De evacuatie van Gaza roept herinneringen op aan de Nakba, tijdens de oprichting van de staat Israël:  honderdduizenden Gazanen moesten vluchten en keerden nooit meer terug: ‘Ze zijn wanhopig is wel bijna een understatement’

Lees meer:

Monique van Hoogstraten

journalist/ historicus

Loopbaan
- De Volkskrant 
- Correspondent Israël en de Palestijnse gebieden voor NOS en Trouw (2012-2017)
- Buitenlandredactie NOS (2003-2011)

Publicaties 
- Nederland: een kleine geschiedenis (2015) 
- Het Maakbare Nieuws (2013)

over de humanitaire situatie in Gaza

Frederieke van Dongen werkt voor Artsen zonder Grenzen in Oost Jeruzalem. 300 collega's van haar werken in de Gazastrook. Van Dongen maakt zich voornamelijk zorgen over de energietoevoer van ziekenhuizen. ‘Er zou nog brandstof voor twee dagen elektriciteit zijn. Op het moment dat er geen elektriciteit meer is voor de ziekenhuizen is dit een doodsvonnis voor veel patiënten, inclusief honderd baby's die in de couveuses liggen’.

Lees meer:

vanuit de Westelijke Jordaanoever

Fadi Abou Akleh is producer voor journalistieke media zoals de VPRO, ARD en de BBC. Wat ziet hij gebeuren in zijn omgeving? ‘Het Israëlische leger reageert op protesten op de Westelijke Jordaanoever met traangas, rubberen kogels en soms schieten ze zelfs met scherp’, vertelt Abou Akleh. Er zijn zorgen over een escalatie naar een regionaal conflict. ‘De mensen op de Westbank verwachten oorlog, dat het van kwaad tot erger gaat’.

Lees meer

het idee van een bi-nationale staat is weg

David Grossman is een van de belangrijkste Israelische schrijvers. Afgelopen jaar was hij te gast in Buitenhof toen hij de prestigieuze Erasmusprijs won. Hij uitte zijn bezorgdheid over Israël, dat hij onder Netanyahu steeds nationalistischer zag worden. De vijand begrijpen is één van de centrale thema’s in zijn werk.

'De Israëliërs en de Palestijnen leven in een constante staat van oorlog. Ze zijn niet eens goede achterneven van elkaar en nu moeten ze een Siamese tweeling worden?  Dat is onmogelijk'.  Ook is Grossman kritisch op de regering van Benjamin Netanyahu. Hij spreekt van corruptie en vertelt over wederzijds wantrouwen tussen verschillende Israëlische groepen. 'Er is sprake van onachtzaamheid en men heeft het gevoel dat er geen leiderschap getoond wordt'.

David Grossman

schrijver

Boeken
- Leven en schrijven in tijden van oorlog (2016)
- Komt een paard de kroeg binnen (2015)
- Een vrouw op de vlucht voor een bericht (2009)
- Zie: Liefde (1990)

Prijzen
- Erasmusprijs
- Vredesprijs van de Duitse boekhandel
- Prix Médicis Étranger

Eerder in Buitenhof op 27/11/22 over smachten naar vrede

de rol van Europa in deze oorlog

Oud-Eurocommissaris en lijsttrekker van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans schuift aan. Als minister van Buitenlandse Zaken maakte hij in 2014 een grondoffensief mee van Israël in de Gazastrook mee. Hoe ziet hij de rol van Europa in deze oorlog?

'Er zijn geen aantrekkelijke opties voor Israël', stelt Timmermans over een mogelijk grondoffensief. Hij ziet dat de Israëliërs is een shock verkeren en dat komt door Hamas: 'Hamas heeft doelbewust een pogrom georganiseerd', zegt hij. 'Dan dring je door tot in de ziel van Israël en van alle Joden ter wereld’, 'Ik begrijp wat er in de Israëlische samenleving aan de hand is, het vertrouwen in de regering Netanyahu is weg'. 'Israël heeft het recht om achter Hamas aan te gaan. Maar mag daar geen collectieve bestraffing van de bevolking van Gaza van maken.  En ook het afsluiten van water en voedsel van Gaza is niet in lijn met het internationaal recht', stelt hij. Over een mogelijke oplossing van dit conflict is Timmermans helder: 'Israël moet van ons de garantie krijgen binnen veilige grenzen te leven en Palestina moet van ons uitzicht krijgen op een staat'.

Lees meer: 

 

Frans Timmermans

Lijsttrekker GroenLinks-PvdA

Loopbaan
- Eurocommissaris en vicevoorzitter EC
- Minister Buitenlandse Zaken
- Staatssecretaris Buitenlandse Zaken
- Lid Tweede Kamer PvdA
- Adviseur Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa

Publicatie
- Broederschap (2015)

Eerder in Buitenhof op 26/2/23 over één jaar oorlog in Oekraïne

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.