17 september

Deze week in Buitenhof: Pieter Omtzigt over bestuurlijke chaos en bestaanszekerheid, Kim Putters sluit aan om te praten over probleemdossiers en polderen, Jan Tromp bespreekt wantrouwen tussen politiek en pers met Coen van de Ven, en de nieuwsfoto met Ilvy Njiokiktjien.

bestaanszekerheid, wat is dat eigenlijk?

Elke politicus heeft er de laatste tijd de mond vol van; het begrip bestaanszekerheid: kun je fatsoenlijk rondkomen? Dat is de laatste tijd een steeds groter probleem bij steeds meer mensen. Hoe zorg je voor die bestaanszekerheid en bedoelen politici wel allemaal hetzelfde als het daarom gaat? Tweede Kamerlid en kersverse partijleider van Nieuw Sociaal Contract Pieter Omtzigt schuift aan.

‘Hoe meer tijd ik ervoor heb, hoe beter het wordt’, zegt Omtzigt. Voor 1 oktober komt hij met meer informatie over de kandidatenlijst en kieskringen waar zijn partij Nieuw Sociaal Contract zal meedoen. Het partijprogramma verwacht hij eind oktober te presenteren, maar een tipje van de sluier licht hij vast op: ‘het minimumloon moet omhoog, maar daarnaast moet je ook zorgen dat voorzieningen betaalbaar blijven’. Hoe hij dat wil betalen? ‘Er is een hele serie belastingkortingen die eigenlijk nergens op slaat’. Als concrete voorbeelden noemt hij het afschaffen van de belastingvoordelen voor expats en de scheepvaart. Regeren wil hij ‘met partijen die de rechtstaat heel laten’ en daar valt de PVV volgens hem niet onder: ‘dat heb ik de afgelopen jaren niet gezien.’ 

Meer over de Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening
Van armoedeval tot werkloosheid: het debat over bestaanszekerheid kent grote dilemma’s (NRC)
Deze kabinetsperiode geen grote belastingwijzigingen meer mogelijk door ict-problemen Belastingdienst (NRC)
Concept Macro Economische Verkenning 2024 (Centraal Plan Bureau)

Pieter Omtzigt

Partijleider Nieuw Sociaal Contract

Loopbaan
- Oprichter Nieuw Sociaal Contract
- Tweede Kamerlid groep Omtzigt
- Tweede Kamerlid CDA

Publicatie 
- Een nieuw sociaal contract (2021)

Eerder in Buitenhof met Lilian Marijnissen op 30/1/22 over staat van de rechtstaat

polderen in probleemdossiers

Hoe zorgt de voorzitter van de Sociaal Economische Raad dat de vaart in de probleemdossiers van Nederland blijft zitten? Moet de politiek veel meer een stip op de horizon durven zetten? Kim Putters van de SER vindt van wel.

‘Één winstpunt van deze tijd is dat dat we allemaal in de richting van een meer duurzame en inclusieve economie en samenleving denken, dat is jaren anders geweest’ aldus Putters. Hij benadrukt het belang van duidelijke visie en roept polder en politiek op ‘samen op te lopen’ en een ‘haalbaar pad te maken wat niemand achterlaat’. Dwingende keuzes maken en polderen gaan volgens Putters hand in hand: ‘ik zie polderen niet als afspraken maken en vervolgens je er niet aan houden en een geitenpaadje zoeken’. ‘En dat geldt ook voor de politiek’. 

Balans van de Leefomgeving 2023 (PBL)

 

Kim Putters

voorzitter Sociaal-Economische Raad

Loopbaan
- Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau
- Lid Eerste Kamer PvdA
- Raad voor de Volksgezondheid en Zorg
- Hoogleraar Beleid en sturing van de zorg in de veranderende verzorgingsstaat (EUR)

Publicaties
- Het einde van de BV Nederland (2022)
- Veenbrand (2018)

Eerder in Buitenhof op 15/1/23 over polderpolitiek: springlevend of niet van deze tijd?

de nieuwsfoto

De nieuwsfoto van deze week is gekozen door Ilvy Njiokiktjien. 
Deze foto is gemaakt door fotograaf Ibrahim Hadia al-Majbri (Xinhua News Agency) op 15 september 2023 nabij Derna in het oosten van Libië waar de snelweg naar Sousse is weggevaagd door de storm Daniel.

Bekijk ook andere nieuwsfoto's in Buitenhof

 

pers, politiek en wantrouwen

Journalisten Jan Tromp en Coen van de Ven behoren tot twee generaties politieke journalisten. Tromp is een ware veteraan en Van de Ven loopt pas twee jaar rond in Den Haag. Hun ervaringen met politici zijn compleet anders. Samen schreven ze het boek Wantrouwen in de wandelgangen.

Volgens van de Ven is er sprake van een rare paradox: ‘in 1950 waren er vijfentwintig journalisten, in 1970 is het geëxplodeerd naar honderdtien en tegenwoordig hebben driehonderd mediamensen een pasje. Er is meer media dan ooit, maar tegelijkertijd is de afstand tot de politiek groter.’ Tromp voegt daaraan toe dat niet alleen de journalistiek is veranderd: ‘beeldvorming is in de Haagse politiek een obsessie geworden en daaraan gekoppeld is controledrift de norm’.  

Coen van de Ven

journalist

Loopbaan
- Politiek journalist Groene Amsterdammer
- Journalist Al Jazeera
- Journalist Vrij Nederland

Jan Tromp

journalist

Loopbaan
- Journalist Volkskrant
- Presentator Oog op Morgen
- Journalist VARA

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.