23 februari

Buitenhof Special: over de oorlog en het vrije woord

Buitenhof kijkt één jaar na de Russische invasie in Oekraïne naar de rol van de journalistiek in deze oorlog. Wat heeft een jaar van conflict gedaan met de waarheidsvinding en het vrije woord? En in hoeverre klopt het spreekwoord: de waarheid ligt op het slagveld?

Vanuit de Buitenhof-studio in Amsterdam praat Pieter Jan Hagens met gasten uit de journalistiek en politiek. Hoe doe je aan waarheidsvinding in een oorlog? Hoe check je feiten en bronnen? Hoe stel je je teweer tegen de Russische desinformatiecampagnes? En welke rol speelt de politiek hierin?
Aan tafel Eurocommissaris VÄ›ra Jourová uit Tsjechië, met in haar portefeuille persvrijheid en de bestrijding van desinformatie. Verder schuift media-ondernemer en oprichter van The Moscow Times Derk Sauer aan. En Tikhon Dzyadko, hoofdredacteur van TV Rain.

Presentator Maaike Schoon bezoekt TV Rain, een onafhankelijke Russische televisiezender die inmiddels is uitgeweken naar Nederland, en spreekt met TV Rain presentatoren Denis Kataev en Polina Milushkova. In Rusland bestaat er sinds het uitbreken van de oorlog geen onafhankelijke journalistiek meer. Veel journalisten, waaronder die van The Moscow Times en Novaja Gazeta, zijn hun land daarom ontvlucht. Ze kwamen onder andere terecht in Amsterdam, waar een steeds grotere Russische groep journalisten in ballingschap naar manieren zoekt om hun werk voort te zetten.

Presentator Twan Huys is voor Buitenhof in Kyiv en vraagt aan journalisten Natalia Lyahchenko en Kristina Berdynskykh en producer Serhii Kysill hoe zij te werk gaan in een land in oorlog. Verder 'de verdediger van Marioepol' Kateryna Polishchuck en hoe gaan buitenlandse journalisten te werk? Hierover oorlogsfotograaf Eddy van Wessel, die de winnaar is van de Zilveren Camera 2022. Verder ontmoet hij onderzoeksjournalist John Sweeney en CNN-correspondent, Clarissa Ward.

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.