26 november

Deze week in Buitenhof: Piet Hein Donner, Lamyae Aharouay en Ingrid Thijssen over monsterzege PVV en NSC, Daniel Levy en Robert Serry over de gevangenuitruil en gevechtspauze in Israël-Hamas oorlog en Bas Heijne sluit aan om te praten over nationalisme

Verkiezingsuitslag test voor het bestel 

We kijken terug op de Tweede Kamerverkiezingen. Welke gevolgen hebben de monsterzeges van de PVV en het NSC voor een nieuw te vormen kabinet? 

‘Kunnen we met dit systeem een antwoord vinden op de groeiende zorg die tot uitdrukking komt in deze verkiezingsuitslag?’ is de vraag die volgens Minister van Staat Piet Hein Donner nu voorligt. ‘En dat begint met het serieus nemen van de uitslag zoals die er ligt. Niet door tegenstellingen aan te zetten.’  

NRC-verslaggever Lamyae Aharouay vertelt over de verschillende opvattingen binnen Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt als het gaat om een coalitie met Wilders: ‘die forse nee uit de campagne heb ik in ieder geval niet meer terug gehoord’. VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen benadrukt het belang van stabiliteit van het regeringsbeleid voor het bedrijfsleven. Of de PVV daarvoor kan zorgen? ‘Ik denk dat we moeten uitkijken van tevoren mensen te diskwalificeren’.

Piet Hein Donner

Minister van Staat

Loopbaan
- Vice-president Raad van State 
- Minister van BZK
- Minister van Justitie
- Minister van SZW
- Lid Tweede Kamer (CDA)
- Informateur kabinet Balkenende

Lamyae Aharouay

Politiek verslaggever NRC 

Loopbaan 
- Podcast Haagse Zaken
- Redacteur BNR Nieuwsradio
- Politiek verslaggever NRC 

Eerder in Buitenhof op 2/4/23 over de stikstofimpasse en breekpunten in het landbouwakkoord

Ingrid Thijssen

voorzitter VNO-NCW

Loopbaan
- Bestuursvoorzitter Alliander
- Operationeel directeur Alliander
- Directievoorzitter NS Reizigers

Nevenfunctie
Commissaris Havenbedrijf Rotterdam

Eerder in Buitenhof op 4/9/23 over vooruitgang in klimaatproblematiek

gevangenruil en staakt-het-vuren in Gaza

Na weken van onderhandelingen ligt er een deal over een gevechtspauze en een uitruil van gevangenen. De eerste Palestijnen en Israëli’s zijn inmiddels thuis verwelkomd. Hoe gingen de bemiddelaars achter de schermen te werk en hoe zal de wapenstilstand zich ontwikkelen?

'Het cruciale element waar Israël tegenaan zal lopen is dat er geen militaire oplossing is’ aldus oud-vredesonderhandelaar Daniel Levy. ‘Dit probleem vereist een politieke oplossing met rechten en vrijheden voor de Palestijnen’. 

‘Het voelt alsof Oekraïne min of meer toevallig onder de Nederlandse verkiezingsbus is beland’ zegt oud-diplomaat en VN gezant Robert Serry. 'Oekraïners maken zich zorgen over de levering van F-16's en het dwarsliggen van Nederland bij de toetredingsonderhandelingen voor de Europese Unie’.  

Lees meer

Robert Serry

diplomaat

Loopbaan
- Senior Adviser European Institute of Peace
- Voormalig VN gezant Midden-Oosten Vredesproces 
- Voormalig crisismanager NAVO  
- Oud-ambassadeur in Ierland en Oekraïne 

Publicaties
- The Endless Quest for Israeli-Palestinian Peace (2017) 

Eerder in Buitenhof op 5/11/23 over werkelijke stabilisatie van Gaza

Daniel Levy

politiek analist en oud-Israëlisch-onderhandelaar

zelfkritiek en nationalisme

George Orwell schreef zijn beroemde essay Notes on Nationalism in 1945 en recent verscheen opnieuw een Nederlandse vertaling met een inleiding van essayist Bas Heijne. Hoe speelt nationalisme nog steeds een rol en hebben wij nog oog voor het belangrijkste wapen daartegen: zelfkritiek.

‘Zonder rekenschap te geven van eigen fouten kun je geen verbinder zijn’ betoogt Heijne, ‘dat geldt ook voor de Omtzigtiaanse houding van Wilders en het bewind van de VVD van de laatste jaren’. Heijne schreef de inleiding bij het opnieuw uitgebrachte Over Nationalisme van George Orwell. ‘Humanisme komt altijd achteraf, maar hoe is het gekomen dat je de menselijkheid van de ander niet meer ziet? Dat je het ene slachtoffer belangrijker vindt dan het andere?’  

Bas Heijne

Essayist

Loopbaan
- Vrij Nederland, NRC Handelsblad
- Presentator Zomergasten

Publicaties
- Met de moed der wanhoop (2022)
- Leugen & waarheid (2021)
- Mens/onmens (2020)
- Onbehagen (2016) 

PC Hooft-prijs (2017)
J. Greshoff-prijs (2014)

Eerder in Buitenhof op 19/3/23 over tegenkrachten voor de bestuurlijke elite

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.