29 oktober

Deze week in Buitenhof: Rudi Vranckx en Frederieke van Dongen over de oorlog tussen Israël en Hamas, hoe blijf je in verbinding met elkaar? daarover Femke Halsema, Awraham Soetendorp, Shamier Madhar, Dilan Yesilgöz, dirigent Jaap van Zweden sluit aan op te praten over zijn biografie

'Dit is Jaap'

Laat in godsnaam dat orkest overeind blijven, want muziek verbroedert’ zegt topdirigent en sterviolist Jaap van Zweden over het West-Eastern Divan Orchestra dat bestaat uit Joodse en Arabische musici. Ook vertelt hij naar aanleiding van de nieuwe biografie Dat is Jaap, die Peter van Ingen schreef, hoe hij aan de dood ontsnapte na een carjacking: 'Er waren 9 kogels in de auto'. 'Eén in mijn hoofdsteun'. 

Van Zweden voetbalde in zijn jeugd met zijn vrienden op straat én studeerde dagelijks urenlang viool. Van jongste concertmeester van het Concertgebouworkest tot dirigent van de meest bekende orkesten ter wereld. 

Jaap van Zweden

dirigent

Loopbaan
- Chef-dirigent New York Philharmonic
- Chef-dirigent Dallas Symphony
- Chef-dirigent Orkest van het Oosten
- Violist en concertmeester Concertgebouworkest

menselijkheid bewaken

Rabbijn Awraham Soetendorp en imam Shamier Madhar gaan samen in gesprek over het belang van verbinding. Madhar benoemt de teleurstelling bij de islamitische gemeenschap over de onthouding van Nederland bij de VN-resolutie: 'we zijn als Nederland de hoofdstad van internationaal strafrecht, wij hadden er juist moeten zijn voor Gaza, om de menselijkheid te bewaken'. Soetendorp doet een handuitreiking aan de imam: ‘laten we elkaar vasthouden ook met het hart’. Hij hoopt dat ‘jongeren uit verschillende samenlevingen de pijn van de ander voelend samen doorgaan’.  

Awraham Soetendorp

rabbijn

Loopbaan
- Liberaal Joodse Gemeente Den Haag 
- President van de Europese Regio van de Wereld Unie van Progressief Joden
- Oprichter Respect Foundation

Publicaties
- Levenslessen van een Rabbijn (2023) 

Shamier Madhar

jongeren imam

Loopbaan 
Voorzitter Interlevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer
- Voorzitter Anwar-E-Ashrafia Moskee 
- Matroos Koninklijke Marine

gun elkaar ook verdriet

Hoe blijf je in verbinding met elkaar nu de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza verhevigt?
Aan tafel de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema over haar oproep tijdens het Vrijdenkersfestival in de Balie: ‘Houd het Joodse volk niet verantwoordelijk voor de daden van Israël’.

‘Met het heviger worden van de oorlog worden ook de generalisaties grover’ aldus de burgemeester. ‘In de joodse gemeenschap zijn veel verschillende opvattingen, in de islamitische gemeenschap, überhaupt onder alle Amsterdammers’. Daarom is het volgens Halsema belangrijk elkaars ‘individualiteit en humaniteit’ te blijven herkennen: ‘maak ruimte voor elkaar, wees zacht en gun elkaar ook je verdriet’.  

Femke Halsema

burgemeester Amsterdam

Geboren 1966 

Loopbaan 
- Fractievoorzitter GroenLinks
- Tweede Kamerlid GroenLinks
- Wiardi Beckman Stichting

Publicaties
- Nergensland (2017) 
- Pluche, politieke memoires (2016) 

Eerder in Buitenhof op 8/1/23 over hoe jongeren kwetsbaar zijn voor de lokroep van criminaliteit

hill of shame

over de oorlog tussen Israël en Hamas

Volgens de defensieminister van Israël is de oorlog met Hamas en Israël een nieuwe fase in gegaan. In de strijd om Hamas uit te schakelen intensiveren de Israëlische bombardementen en inmiddels is de communicatie in de Gazastrook uitgevallen. Berichten vanaf het front in Gaza zijn schaars, familieleden in het buitenland tasten in het duister en hulpdiensten slaan alarm. 

‘The hill of shame’ noemt VRT-oorlogsverslaggever Rudi Vranckx de heuvel in Sderot vanwaar veel journalisten verslag doen van de bombardementen in de Gazastrook: ‘je kunt in de verte zien wat er wordt aangericht, maar je kunt niets doen’. Humanitarian Affairs Manager van Artsen zonder Grenzen Frederieke van Dongen vertelt over de berichten die zij vanuit het gebied ontvangt: ‘mijn collega’s liggen ’s nachts wakker door de bombardementen wetend dat er iedere nacht honderden kinderen worden gedood’. Ze benadrukt: ‘een onmiddellijk staakt het vuren is nodig om burgerlevens te beschermen, een militaire pauze is te tijdelijk’.  

Frederieke van Dongen was eerder in Buitenhof op 15/10/23 over de humanitaire hulpverlening in Gaza

In de val van Hamas

'Waarheden kunnen naast elkaar bestaan’ stelt demissionair minister van Justitie en Veiligheid en VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz. 'Dat je terreur veroordeelt, dat je opkomt voor mensen die gegijzeld zijn, dat je Israëlisch beleid niet steunt en dat je weet dat de Palestijnse zaak niets met Hamas te maken heeft'. Volgens Yeşilgöz ‘stapt het Westen in de val van Hamas’ als dat onderscheid niet meer gemaakt wordt. 

Welke gevolgen heeft de oorlog voor de veiligheid in ons land en welke wissel trekt dit verschrikkelijke conflict op de eenheid in ons eigen land? 

Dilan Yesilgöz

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid en lijsttrekker VVD

Loopbaan
- Demissionair Staatssecretaris EZ & Klimaat
- Lid Tweede Kamerfractie VVD
- Lid VVD-fractie Gemeenteraad Amsterdam
- Bestuursadviseur Veiligheid en Zorg B&W Amsterdam

Eerder in Buitenhof op 2/4/23 over Onderzoeksraad voor de Veiligheid-rapport bewaken en beveiligen

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.