3 december

Deze week in Buitenhof: Wopke Hoekstra over de klimaattop in Dubai, Wim Voermans en Lamyae Aharouay over verkenning, formatie en rechtsstatelijkheid, Damiaan Denys sluit aan om te praten over onzekerheid en grip, Cigdem Yuksel met de nieuwsfoto

Free riders niet welkom op klimaattop

Landen als India en China maar ook de Verenigde Staten kijken heel anders naar de aanpak van de klimaatproblemen dan de Europese Unie. Wopke Hoekstra is de EU-Commissaris voor Klimaat, en EU Klimaatonderhandelaar. Gaat het hem lukken om de Europese ambities op de klimaattop COP28 in Dubai waar te maken? 
Ook de Chinezen moeten bijdragen aan het klimaatschadefonds’, aldus Hoekstra die deze week afreist naar de klimaattop COP28. ‘Met ontwikkeling komt ook verantwoordelijkheid.’ Volgens de Eurocommissaris voor Klimaat is er geen plek voor free riders. ‘Niemand – en zeker niet de grootste uitstoters – kan zeggen: ik doe wel mee, maar pas over een aantal jaar.’ Of hij zelf het CDA heeft achtergelaten op het moment dat hij het hardst nodig was? ‘Misschien dat u voor de zomer al wist wat de verkiezingsuitslag zou zijn, maar ik niet.’

Lees meer:

Wopke Hoekstra

Eurocommissaris voor Klimaat

Loopbaan
- Minister van Buitenlandse Zaken (CDA)
- Partijleider CDA
- Minister van Financiën (CDA)
- Eerste Kamerlid CDA

Eerder in Buitenhof op 28/5/23 over onze relatie met China, oorlog in Oekraïne en ontgifting in politiek Den Haag 

kwartetten met de grondwet

Tien dagen nadat Nederland naar de stembus ging is de verkenningsfase nog in volle gang. Volgens verkenner Ronald Plasterk gaat deze fase sowieso nog een weekje langer duren en ondertussen is er nog geen sprake van onderhandelingen tussen de belangrijkste winnaars van de verkiezingen: PVV en NSC. Pieter Omtzigt ziet belemmeringen in de ‘sfeer van de rechtsstatelijkheid.’ Een gesprek met Hoogleraar Staats- en bestuursrecht Wim Voermans en politiek verslaggever van NRC Lamyae Aharouay.

‘De Grondwet is meer dan een setje regels, het is de reflectie van de democratische rechtsstaat’, legt Voermans uit. ‘Een soort verzekeringspolis voor alle Nederlanders: dat je weet dat jouw overheid zich aan het recht houdt.’ Hij begrijpt de opstelling van NSC: ‘Ik kan me goed voorstellen dat je over deze basisvoorwaarden niet gaat kwartetten in de formatie.’ Aharouay vertelt over de interne verdeeldheid binnen de NSC-fractie. ‘Er zijn aanwijzingen dat Omtzigt er zelf pragmatischer in staat en zoekt naar voorwaarden waaronder NSC kan samenwerken met Wilders.’ 

Lees meer

Wim Voermans

hoogleraar Staats- en bestuursrecht

Publicaties
- Onze constitutie: de geschreven en ongeschreven regels van het Nederlandse staatsbestel' (2023)
- Het land moet bestuurd worden (2021)
- Gemeenten in de genen (co-auteur) (2018)
- The Dutch Constitution beyond 200 years (co-auteur) (2018)
- The powers that be (co-auteur) (red. 2013)
- Grondwet van de republiek (co-auteur) (2004)

Eerder in Buitenhof op 27/8/23 over politieke exodus van zomer 2023

Lamyae Aharouay

Politiek verslaggever NRCĀ 

Loopbaan 
- Podcast Haagse Zaken
- Redacteur BNR Nieuwsradio
- Politiek verslaggever NRC 

Eerder in Buitenhof op 26/11/23 over uitslag Tweede Kamer Verkiezingen 2023 

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf Cigdem Yuksel.

Deze foto is gemaakt door Bart Maat op 28/11/23 in Kijkduin, Den Haag, waar PVV-leider Geert Wilders in gesprek gaat met buurtbewoners n.a.v. de opvang van tientallen asielzoekers in een hotel. 

 

hoeveel onzekerheid kan een mens aan?

Burgers hebben behoefte aan controle, zekerheid, of met een nieuw modewoord: grip. Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid deze week in een rapport. Hoeveel controle mag een burger verwachten? En hoeveel onzekerheid kan een mens aan? We vragen het psychiater Damiaan Denys.

‘Mensen zijn angstiger doordat ze veel meer controle willen, niet omdat de wereld onveiliger is’, zegt Denys. Of de politieke verschuivingen te verklaren zijn door een grotere behoefte aan zekerheid? ‘Als je in complexiteit leeft en behoefte hebt aan begrip, dan zal de persoon met de meest heldere boodschap de meeste aantrekkingskracht uitoefenen.'  

Lees meer

Damiaan Denys

Hoogleraar Psychiatrie Amsterdam UMC

Loopbaan
- Hoofd afdeling psychiatrie Amsterdam UMC

Publicaties
- Het tekort van het teveel (2020)
- Angstparadox (2018)

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.