5 november

Deze week in Buitenhof: Robert Serry bespreekt de oorlog tussen Israël en Hamas en de Oekraïneoorlog, in aanloop naar de verkiezingen te gast: Henri Bontenbal, Lilian Marijnissen, Ilvy Njiokiktjien met de nieuwsfoto

geopolitieke verschuivingen

De oorlog tussen Hamas en Israël wordt grimmiger en nijpender en een oplossing lijkt verder weg dan ooit. Tegelijkertijd duurt de oorlog in Oekraïne voort. Een gesprek met topdiplomaat Robert Serry, ooit de eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne en hij was zeven jaar gezant in het Midden-Oosten voor de Verenigde Naties. Welke gevolgen hebben deze twee oorlogen voor het internationale toneel en welke gevolgen heeft het voor de manier waarop wij leven?

‘Denk nu na over een vredesplan, het allerergste zou zijn als deze oorlog afloopt zonder dat er is nagedacht over de toekomst’ aldus Serry. Hij pleit voor ‘werkelijke stabilisatie van Gaza’. Wat dat inhoudt? ‘Zorg voor de veiligheid, een transitiebestuur totdat Palestijns gezag hersteld kan worden en wederopbouw’. Serry noemt de situaties in Gaza en Oekraïne ‘twee crises aan de flanken van Europa’, waarbij ‘we ons te weinig realiseren dat dit bedreigingen zijn van de internationale rechtsorde’.  

Lees meer

Robert Serry

diplomaat

Loopbaan
- Senior Adviser European Institute of Peace
- Voormalig VN gezant Midden-Oosten Vredesproces 
- Voormalig crisismanager NAVO  
- Oud-ambassadeur in Ierland en Oekraïne 

Publicaties
- The Endless Quest for Israeli-Palestinian Peace (2017) 

de nieuwsfoto

De nieuwsfoto van deze week is gekozen door fotograaf Ilvy Njiokiktjien. Deze foto is gemaakt op 3 november 2023 door Remko de Waal voorafgaand aan het NOS Radiodebat in Den Haag, waar de lijsttrekkers met elkaar debatteren over de onderwerpen die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen centraal staan.  

Njiokiktjien legt uit hoe foto’s van fotojournalisten soms gespind worden: ‘deze foto geeft het beste weer hoe het debat aanvoelde, de boosheid die daarin zat’ vertelt ze, ‘maar dit was eigenlijk geen boos moment, hij haalt gewoon even zijn tong langs zijn tanden’. 

Bekijk ook andere nieuwsfoto's in Buitenhof

 

Tweede Kamerverkiezingen 2023

op 22 november gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezing.

CDA

Een gesprek met CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal. Het CDA dat nu nog een coalitiepartij is, en in de Kamer zit met 14 zetels. De peilingen zijn niet rooskleurig: van de ooit zo brede middenpartij kan het CDA zomaar een splinterpartij worden, met 4 zetels in de peilingen. 

Volgens Bontenbal neemt het CDA-verkiezingsprogramma afscheid van ‘doorgeschoten marktdenken en individualisme’. Dat er niets in staat over het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek doet daar volgens hem niet aan af. Ook vindt Bontenbal dat de politiek moet uitkijken met ‘grote beloftes waarvan veel mensen weten dit kan Nederland niet in zijn eentje regelen’, waaronder beloftes van Omtzigt’s NSC over migratie: ‘een veto voor Nederland maakt Europa minder effectief, terwijl we Europa juist nodig hebben om problemen op te lossen’.  

Lees meer

Henri Bontenbal

lijsttrekker CDA

- Tweede Kamerlid CDA
- Strategie-consultant Stedin
- junior-fellow wetenschappelijk bureau CDA
- Zelfstandig adviseur duurzame energie

Eerder in Buitenhof op 3/9/23 over de problemen bij het CDA

SP

Een gesprek met SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen. Ze is sinds 2017 politiek leider van de Socialistische Partij en dit zijn haar zevende verkiezingen als lijsttrekker. En als het aan de SP ligt gaan ze dit keer meeregeren. Hoe realistisch is dat en kan een actievoerder ook polderen? 

Marijnissen vindt private equity een ‘verschrikkelijk woord’ en wil een ‘nationaal zorgfonds zonder concurrentie en bureaucratie’, waarbij de zeggenschap over de zorg ‘teruggaat naar de mensen die aan het bed staan’. Dat de plannen al sinds 2016 in het SP-verkiezingsprogramma staan en de partij sindsdien slechts zetels verloren heeft maakt Marijnissen niet uit: ‘nu is juist het moment’.  

Lees meer

Lilian Marijnissen

Lijsttrekker SP

Loopbaan
- Tweede Kamerlid SP
- Campagneleider FNV
- Gemeenteraadslid Oss

Eerder in Buitenhof op 5/3/23 in het kader van de Provinciale Statenverkiezingen

Verkiezingen bij Buitenhof

De redactie is maanden van tevoren begonnen met de voorbereidingen van de Buitenhofuitzendingen voor deze verkiezingen. We zien het als onze publieke taak om het publiek te informeren over de partijen en hun standpunten. Vanwege het vele nieuwsaanbod en omdat we slechts één uitzending per week hebben, moeten we keuzes maken over wie we uitnodigen en met wie we een diepte-interview kunnen houden.
 
Op basis van de peilingen eind september hebben we de top tien uitgenodigd. De PVV en de VVD zijn niet ingegaan op onze uitnodiging en de ChristenUnie heeft onze uitnodiging aan zich voorbij laten gaan vanwege de zondagsrust.

Verkiezingen bij Buitenhof
Kijk meer verkiezingsinterviews, gesprekken en debatten

 

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.