11 februari

Deze week in Buitenhof: Johan Remkes over de formatie, Eva Hartog bespreekt hoe het Russische narratief z'n weg vindt in het Westen met Bart Groothuis, Benjamin Moser sluit aan om te praten over meesterschilder Frans Hals en Cigdem Yuksel met de nieuwsfoto

Hoe nu verder met de formatie?

Door het opstappen van Pieter Omtzigt uit de informatieronde onder leiding van informateur Ronald Plasterk is de vorming van een nieuw kabinet verder weg dan ooit. Hoe kijkt oud-informateur Johan Remkes hier tegenaan? Hij was betrokken bij de langste kabinetsformatie ooit, die van het kabinet Rutte IV en hij haalde de politiek uit de stikstof impasse. Hoe krijg je dit ingewikkelde proces weer op de rails? Welke mogelijkheden zijn er en hoe groot is het belang dat er snel een kabinet komt?

‘Kleppen dicht’, is Johan Remkes zijn boodschap aan de formerende partijen die zich over de onderhandelingen uitlaten op X. Het volgende gesprek hoort volgens de oud-informateur te gaan over ‘welk soort kabinet er moet worden gevormd’, waarbij ‘comfort moet worden geboden aan de heer Omtzigt’ en volgens Remkes ‘een normaal meerderheidskabinet er met deze vier niet in zit.’
'Het vertrouwen in de politiek is uitzonderlijk laag', aldus Remkes 'Naar mate de Kamer er een vertoning van maakt, wordt het vertrouwen niet bevorderd'. Of Remkes zelf een rol kan rol spelen in deze formatie betwijfelt hij. 'Er zijn voldoende mensen die die kar uitstekend kunnen trekken'.

Lees meer

Johan Remkes

oud-informateur

Loopbaan
- Stikstofbemiddelaar
- Oud-informateur kabinet Rutte IV
- Waarnemend commissaris van de Koning Limburg
- Waarnemend burgemeester Den Haag
- Voorzitter Adviescollege Stikstofproblematiek
- Commissaris van de Koning Noord-Holland
- Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties
- Staatssecretaris van Volkshuisvesting en Stedenbeleid
- Lid Tweede Kamer VVD

Eerder in Buitenhof op 9/10/22 over zijn uitweg uit de stikstofimpasse

Hoe het Russische narratief z'n weg vindt in het Westen

Voor het eerst sinds de inval in Oekraïne gaf de Russische president Vladimir Poetin een interview aan een Westerse journalist. Tucker Carlson, oud FOX-nieuws presentator en tegenwoordig zelfstandig mediamaker, kreeg maar liefst 2 uur de tijd om met de Russische president te praten. Het interview gaat de hele wereld over en bereikt een miljoenenpubliek. Zien we hier een journalistieke prestatie van Tucker Carlson, of is hij een pion op Poetins schaakbord? En hoe wordt er vanuit het Westen vandaag de dag gekeken naar het Russische narratief? 

Een analyse van oud-Rusland correspondent Eva Hartog, sinds 2013 werkzaam als journalist in Rusland, maar moest een paar maanden geleden onverwacht het land verlaten en Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis.  

Lees meer

Bart Groothuis

Europarlementariër (Renew Europe, namens VVD)

Loopbaan
- Hoofd Cyber Security bij Ministerie van Defensie
- Team Afghanistan bij Ministerie van Defensie
- Persoonlijk medewerker Henk Kamp

Eva Hartog

journalist

Loopbaan
Politico (heden)  
- De Groene Amsterdammer
- Ruslandcorrespondent RTL Nieuws
- Hoofdredacteur Moscow Times 

Eerder in Buitenhof op 9/1/22 over de groeiende spanning tussen Rusland en Oekraïne

de nieuwsfoto

De nieuwsfoto van deze week is gekozen door Cigdem Yuksel.

Deze foto is gemaakt door fotograaf Ozan Kosee op 5 februari 2024 in Antakya in de Turkse provincie Hatay, waar het "Hatay Academy Symphony Orchestra choir" een concert geeft ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië in 2023.
Yiğidim Aslanım (Mijn dappere, mijn leeuw) van zanger Zülfü Livaneli

Frans Hals, Hollandse Meester

Benjamin Mosers, de bekende Amerikaanse biograaf die voor zijn boek over Susan Sontag zelfs een Pulliterprijs won laatste boek is een ode aan de Hollandse meesters. Moser woont al dik twintig jaar in Nederland en noemt zijn boek een liefdesbrief aan ons land. Uiteraard is er ook een hoofdstuk gewijd aan Frans Hals. Want mocht dit land onder water staan, dan zou Moser van alle kunstwerken die hij zou willen redden toch kiezen voor een paar schilderijen van Frans Hals. Want daarin leerde Moser de Nederlander pas echt kennen. 

‘Je loopt binnen en je kent de man, hij is er gewoon’, vertelt schrijver Benjamin Moser over de Frans Hals tentoonstelling die komende week opent in het Rijksmuseum. Sommige werken vertonen dingen die niet kloppen, maar volgens Moser is dat ‘de echte vrijheid van de ware genie', omdat 'iets wat totaal niet klopt soms toch veel beter is.' 

Lees meer:

Benjamin Moser

schrijver en publicist

loopbaan
- publicist bij The New York Times Book review

boeken
- De wereld op zijn kop (2023)
- Frans Hals op de tweesprong (2021)
- Sontag – her life and work (2019)
- Why This World (2009)

onderscheidingen
Pulitzerprijs

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.