16 juni

Deze week in Buitenhof: Joost Eerdmans, Stephan van Baarle en Esther Ouwehand bespreken de hobbelige weg naar Kabinet Schoof, Frank Elderson over klimaatrisico's in de financiële sector, Eva Cukier sluit aan om te praten over haar boek 'Ruzland' en de nieuwsfoto is gekozen door Ahmet Polat

de hobbelige weg naar kabinet Schoof

Een hobbelige weg, zo kun je de weg naar het nieuwe kabinet gerust noemen. Hoe kijken de oppositiepartijen DENK, Partij voor de Dieren en JA21 aan tegen de ontwikkelingen rond de formatie? Gaat het lukken en welke invloed hebben de hoorzittingen in de Tweede Kamer op de nieuwe bewindslieden? Stephan van Baarle van DENK, Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Joost Eerdmans van JA21 schuiven aan. Wat willen zij de nieuwe ministers vragen? 

Lees meer

Joost Eerdmans

fractievoorzitter Tweede Kamer JA21

Loopbaan
- Gemeenteraadslid Rotterdam
- Wethouder Leefbaar Rotterdam
- Secretaris van burgemeester Opstelten van Rotterdam
- Lid Tweede Kamer der Staten-Generaal (LPF)
- Wethouder Capelle aan den IJssel

Esther Ouwehand

Partijleider Partij voor de Dieren

Loopbaan
- Tweede Kamerlid PvdD
- Coördinator partijbureau PvdD
- Marketing Sanoma uitgevers

Publicatie
Dieren kunnen de pest krijgen. En dan? (2021)

Stephan van Baarle

Fractievoorzitter Tweede Kamer DENK

Loopbaan

-Tweede kamerlid DENK
-Fractievoorzitter DENK Rotterdam
- Beleidsmedewerker DENK Tweede Kamer
- Kandidaat-kamerlid DENK
- Directeur Statera, wetenschappelijk instituut van DENK

de groene bankier en de klimaatrisico's in de financiële sector

Hij staat bekend als de 'groene bankier' en zet zich al jarenlang onvermoeibaar in tegen klimaatrisico's binnen de financiële sector. Zijn boodschap is glashelder: als we niks doen, kunnen de financiële risico's groot zijn. Een gesprek met directielid van de Europese Centrale Bank Frank Elderson over het toezicht op Europese banken die de impact van klimaatverandering moeten inschatten en de mogelijke gevolgen voor de financiële sector en economie door klimaatverandering.

Frank Elderson

Directielid Europese Centrale Bank

Loopbaan
- Vice-voorzitter Raad van Toezicht ECB
- Directielid ECB
- Directielid DNB
- Hoofd toezicht ABNAMRO, DNB
- Juridische Zaken DNB
- Rechtenstudie

de nieuwsfoto

'Het plezier dat bij kermisattracties komt kijken zou misschien wel goed zijn voor zijn imago’, vertelt fotograaf Ahmet Polat over het beeld waarop Ed Davey, de leider van de Britse Liberal Democrats te zien is terwijl hij campagne voert vanuit een achtbaan. ‘Short, snappy, grappig. Het is de taal van Instagram’. 

De nieuwsfoto is gemaakt op 10 juni 2024 door Suzanne Plunkett in Londen. 

Bekijk ook andere nieuwsfoto's in Buitenhof

 

over de effecten van oorlog, repressie en propaganda op de Russische samenleving

Eva Cukier woonde en werkte jaren in Moskou. Aanvankelijk als stagiair, later als medewerker van de ambassade en sinds 2021 als correspondent van NRC. Tot ze een jaar geleden door de krant werd teruggehaald. In haar nieuwe boek, ‘Ruzland. Land in oorlog met de wereld en met zichzelf’, schrijft ze over hoe de oorlog doorwerkt op de Russische samenleving, over de repressie en de effecten van propaganda.  

‘Ineens liepen mensen met shirts met de letter Z erop’, vertelt Cukier. ‘Het is het symbool van loyaliteit aan Poetin en tegelijkertijd een volstrekt hol concept, want niemand weet precies wat het betekent’. In haar nieuwe boek Ruzland geeft ze een inkijk in het leven in het Rusland van Poetin, waar zij als een van de weinige westerse correspondenten bleef na de inval in Oekraïne.  

Eva Cukier

Correspondent NRC

Loopbaan
- Freelance-journalist
- Buitenlandredactie Trouw

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.