19 mei

Deze week in Buitenhof: Deze week in Buitenhof: Caroline van der Plas en Henk Vermeer over het coalitieakkoord, Lamyae Aharouay en Martin Visser over haalbaarheid en betaalbaarheid van 'Hoop, lef en trots', Robbert Dijkgraaf over studentenprotesten, Ahmet Aboutaleb sluit aan om te praten over de 'war on drugs'

van outsider naar het centrum van de macht

Caroline van der Plas en haar secondant Henk Vermeer van de BoerBurgerBeweging  zaten de afgelopen maanden met de PVV, VVD en NSC om de tafel om een onderhandelingsakkoord te smeden.  De afgelopen was er witte rook. Een bijzonder moment voor BBB want de partij zit nog maar sinds 2021 in de Tweede Kamer. De onderhandelingen gingen met vallen en opstaan. Hoe was de reis van de architecten van BBB, en hoe kwam outsider BBB in zo korte tijd in het centrum van de macht terecht? 

‘De moeder van de formatietafel’, dat was de rol van Van der Plas tijdens de onderhandelingen. ‘Die af en toe mensen streng kan toespreken’, vult Vermeer aan. ‘Met de vuist op tafel’ is ook de wijze waarop de BBB op Europees niveau wil onderhandelen: ‘we hebben onze eigen positie veel te klein gemaakt ten opzichte van wat we zijn.’  

Of nieuwe bewindslieden van onbesproken gedrag moeten zijn? ‘Mensen mogen fouten maken’, aldus Vermeer. Voor een premierspositie is het volgens van der Plas wel een harde eis: ‘geen strafbare feiten, geen belangenverstrengeling.’ Of dat op dit moment nog kan in het geval van Ronald Plassterk is volgens haar aan Plasterk zelf.  

Lees meer:

Caroline van der Plas

Partijleider BoerBurgerBeweging

Loopbaan
- Oprichting BoerBurgerBeweging (2019)
- Eindredacteur Pig Business (2019)
- Bond varkenshouders Nederland (2014)

Publicatie
Gewoon gezond verstand (2023)

Eerder in Buitenhof op 3/5/23 over stikstof, boeren en bouwstop

Henk Vermeer

Tweede Kamerlid BoerBurgerBeweging

- Ambtelijk Secretaris TK/campagneleider BBB
-Gemeenteraadslid Stadspartij Harderwijk Anders
- Strategie & Online Partner, ReMarkAble communicatie BV,
- Directeur My eyes Group

hoofdlijnenakkoord haalbaar?

Het hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, lef en trots’ telt 26 pagina’s, hoe haalbaar en betaalbaar is deze overeenkomst? En hoe toekomstbestendig is dit kabinet? Politiek verslaggever van NRC Lamyae Aharouay en Martin Visser journalist van de Financiële Telegraaf schuiven aan.  

Visser is het eens met BBB-partijleider van der Plas dat politici mogen ‘wensen, hopen en dromen’, maar waarschuwt voor de ‘optelsom’ uit het hoofdlijnenakkoord. ‘Er zijn wel heel veel bezuinigingen die vrij wankel zijn: een lagere afdracht aan de EU, rondom asiel én stikstof én mest, en het ambtenarenapparaat.’  

‘Ook een interessant punt is de commissie bestaanszekerheid’, vult Aharouay aan. ‘De hele campagne draaide om bestaanszekerheid, maar de adviezen van die commissie zijn zo goed als niet overgenomen.’ Aharouay noemt het daarnaast ‘tekenend’ dat binnen het NSC niet wordt gepraat over een ‘coalitie’, maar over een ‘politieke samenwerking’. 

Martin Visser

journalist Financiële Telegraaf

Lamyae Aharouay

Politiek verslaggever NRC 

Loopbaan 
- Podcast Haagse Zaken
- Redacteur BNR Nieuwsradio
- Politiek verslaggever NRC 

Eerder in Buitenhof op 2/4/23 over de stikstofimpasse en breekpunten in het landbouwakkoord

woelige week in onderwijsland

Het is een woelige week in onderwijsland. Op alle Nederlandse universiteiten protesteerden studenten tegen de oorlog in Gaza en voor het verbreken van banden met Israëlische universiteiten. Wat brengen de protesten teweeg? Tegelijkertijd hangen er sinds deze week honderden miljoenen aan bezuinigingen boven het hoofd van de academische wereld. Wat betekent dit voor de universiteiten en de wetenschap? Een gesprek met demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: Robbert Dijkgraaf. 

‘Onze enige natuurlijke hulpbron is het talent van onze jonge mensen, daar moeten we het van hebben’, aldus Dijkgraaf in reactie op de onderwijsplannen in het hoofdlijnenakkoord. Hij noemt het ‘pijnlijk’ om te zien de investeringen van het huidige kabinet weer worden afgebroken. 'We rijden voorop in het peloton en nu trappen we zelf op de rem.’  

‘De academische vrijheid is een groot goed, dat niet wordt bewaakt door de politie, maar door de academische gemeenschap zelf’, zegt hij in reactie op de huidige studentenprotesten. Hij benadrukt dat een universiteit geen ‘consensusmachine’ is. ‘Het is aan universiteitsbestuurders om te vragen welke mening je wil horen en dan daarmee door te verbinden.’  

Lees meer:

Robbert Dijkgraaf

Demissionair Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (D66)

Loopbaan
Lidmaatschap D66
Directeur Princeton Institute for Advanced Study 
President van de KNAW
Eredoctoraat RUN
Hoogleraar UvA

Eerder in Buitenhof op 8/10/23 over waardering voor wetenschap

hoe verbreek je de macht van de drugskartels?

Ahmed Aboutaleb is sinds 2009 burgemeester van Rotterdam en bezig aan de laatste maanden van zijn termijn. Ook in zijn stad demonstreren studenten tegen de banden van de Erasmus Universiteit met Israëlische universiteiten. Hoe gaat hij om met de polarisatie? Daarnaast trekt hij samen op met de burgemeesters van Hamburg en Antwerpen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Hoe verbreek je de macht van de drugskartels?

'Als je dit fenomeen niet aanpakt rennen de achterstandswijken in Nederland achteruit en daar is niet tegenaan te regeren’, aldus burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb over de internationale drugscriminaliteit. ‘We hebben zeer grote zorgen over de kwetsbare jeugd in onze wijken, neem dit diep, diep, diep, serieus', is zijn oproep aan het nieuwe kabinet. 'Meneer Wilders zelf' is volgens Aboutaleb de juiste premierskandidaat voor dat kabinet: ‘dan kan hij ook zelf alle knopen doorhakken'.  

Lees meer:

Ahmed Aboutaleb

burgemeester Rotterdam

Loopbaan
- Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid (PvdA)
- Wethouder Amsterdam Sociale Zaken, Onderwijs en Integratie (PvdA)
- Directeur Forum

Eerder in Buitenhof op 29/11/20 over groeiagenda Zuid-Holland

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.