4 februari

Deze week in Buitenhof: Henk van Essen neemt afscheid als Korpschef Nationale Politie, Lisa Westerveld bespreekt jeugdzorg problematiek met Rutger Jongejan en de Vlaamse landbouwminister Jo Brouns over de boerenprotesten, journalist en activist Zineb El Rhazoui schuift aan over het vrije woord.

over de strijd voor het vrije woord

‘Ik kies ervoor mij uit te spreken en bedreigd te worden zolang het alternatief valse vrijheid is.’ Activist en journalist Zineb El Rhazoui werkte bij het satirische weekblad Charlie Hebdo toen in 2015 door een aanslag twaalf van haar collega’s om het leven kwamen. Ze werd de intellectuele ster van Frankrijk en met haar strijd tegen de extreme islam werd ze ook de best bewaakte vrouw van het land. 

Voor deze strijd voor het vrije woord kreeg ze de prestigieuze Franse Simone Veil-prijs. En die prijs moest ze onlangs weer inleveren, na felle kritiek op Israël en de oorlog in Gaza. 

Lees meer:

Zineb El Rhazoui

activist en journalist

Loopbaan
Charlie Hebdo  
- Le Journal Hebdomadaire

Publicaties
- Vernietig het Islamitisch facisme (2018) 

Henk van Essen neemt afscheid als Korpschef Nationale Politie

Korpschef Henk van Essen neemt afscheid van de Nationale Politie. Hij was ruim tien jaar lid van de korpsleiding: een roerige periode met protesterende boeren, snelwegblokkades van klimaatactivisten, de moord op Peter R. de Vries, toenemende impact van zware criminaliteit en de opkomst van cybercriminaliteit. Welke uitdagingen staat de Nationale Politie te wachten?  

Lees meer:

Henk van Essen

Korpschef Nationale Politie

Loopbaan
- Plaatsvervangend Korpschef Nationale Politie
- Lid Korpsleiding Nationale Politie
- Hoofdcommissaris Regionale Politie Den Haag
- Hoofdcommissaris Politie Haaglanden

Eerder in Buitenhof op 28/3/21 over hoe de Nationale Politie onderbezet en overvraagd is

Hoe Vlaamse boeren niet meer kunnen boeren

Heel Vlaanderen stond deze week muurvast. Woedende boeren blokkeerden snelwegen waardoor verkeer vrijwel onmogelijk was. Jo Brouns is minister van landbouw maar ook van economie in Vlaanderen. Hoe beleefde hij deze week van boerenprotesten in Vlaanderen en Belgie? Wat kan hij doen om de blokkades van boeren te stoppen? Welke gevolgen hebben acties eigenlijk voor de economie? 

Lees meer

Jo Brouns

Vlaamse Minister van Werk, Innovatie, Landbouw, Economie en Sociale Economie

Loopbaan
-Burgemeester Kinrooi
-Kabinetsmedewerker verschillende CD&V ministers
-Provincieraad Limburg

vastgelopen jeugdzorg

Het demissionair kabinet wil volgend jaar 511 miljoen extra bezuinigen op jeugdzorg, naast de 1 miljard die er lag. Die extra bezuinigingen lijken juist de meest kwetsbaren te gaan raken. Een gesprek met Lisa Westerveld, Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA. Zij zet zich al jaren in voor kinderen en jongeren die vastlopen in het systeem. En Rutger Jongejan: zijn dochter zag na meerdere overplaatsingen geen uitweg meer. Sinds haar dood zet Jongejan zich in voor een betere Jeugdzorg.  

Lees meer: 

 

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Heb je nu hulp nodig? Maak je je zorgen om iemand?

Lisa Westerveld

Tweede Kamerlid GroenLinks-PvdA

Loopbaan
Lid tweede kamer GroenLinks
- Raadslid GroenLinks Nijmegen

Rutger Jongejan

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.