7 april

Deze week in Buitenhof: Geoffrey van Leeuwen over hulpverlening in Gaza en handel in oorlogstijd, Rob Jetten bespreekt klimaat en Europa, Marjan Rintel sluit aan om te praten over de toekomst van de luchtvaart in Nederland, Ahmet Polat met de nieuwsfoto

handel en ontwikkelingshulp in oorlogstijd

Het is 6 maanden geleden dat Hamas Israël binnenviel waarna de oorlog in Gaza startte. Sindsdien wordt Hamas door het Israelische leger door bombardementen vanuit de lucht en leger op de grond. Nederland is zijdelings betrokken bij dit conflict, door levering van vliegtuigonderdelen, maar ook door voedselhulp aan Gaza, via de lucht en over zee. Beiden zijn beleidsterreinen van de Minister van buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Hoe kijkt Geoffrey van Leeuwen naar de oorlog in Gaza en naar die andere oorlog in Oekraïne? Welke gevolgen hebben deze oorlogen voor de veiligheid in Europa en hoe moet Europa zich opstellen in de wereld?

Lees meer:

Geoffrey van Leeuwen

Demissionair Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Loopbaan
- Nationale Veiligheidsadviseur Algemene Zaken
- Directeur M-Oosten en N-Afrika Ministerie Buitenlandse Zaken
- Ambassadeur in Afghanistan
- Consul General in India
- Lid Managementteam missie Kunduz Afghanistan
- Diverse functies op ambassades en ministerie Buitenlandse Zaken

betweterig en woke

De Tweede Kamerverkiezingen zijn voor D66 slecht verlopen: een groot gedeelte van de kiezers liep weg en dat deed de partij onderzoek doen naar de uitslag. De conclusies waren niet mild: de partij is te betweterig en te woke is. Hoe krijgt partijleider Rob Jetten zijn partij weer op de rails? 

Jetten kondigde dit weekend aan dat zijn partij D66 ‘meer met het hart en minder met het hoofd’ moet handelen. Hoe dat eruit ziet als oppositiepartij? ‘Alleen maar tegen dingen zijn draagt niet bij aan het herstel van vertrouwen in de politiek. Je kunt ook oppositie voeren vóór dingen die je wél belangrijk vindt', aldus Jetten. ‘De grote stille meerderheid in Nederland die niet de hele dag aan het schreeuwen is, die wil dat politici gewoon dingen oplossen.’ 

Lees meer:

Rob Jetten

Partijleider D66

- Minister voor Klimaat en Energie
- Fractievoorzitter D66
- Lid Tweede Kamer D66

in Buitenhof op 12/11/2 rondom Tweede Kamerverkiezingen 2023.

de nieuwsfoto

‘Je ziet een pad over een rivierbedding waar normaal werd gevaren’, vertelt fotograaf Ahmet Polat over een beeld van de droogte in het Amazonegebied. De foto is gemaakt op 13 oktober 2023 door Lalo de Almeida bij de Solimões rivier in Brazilië en werd deze week bekroond door de jury van World Press Photo.

‘In de klimaatjournalistiek wordt vaak gekozen voor meer conflictgerichte beelden, zoals Greta Thunberg die wordt opgepakt. Terwijl je daarmee niet kunt bevatten wat er eigenlijk aan de hand is.’ Polat pleit voor meer aandacht voor beelden als deze: ‘als je meer te zien krijgt, krijg je ook meer besef van wat er speelt in de wereld.’ 

Lees meer: 

toekomst van de luchtvaart

Komende week debatteert de Tweede Kamer over duurzame luchtvaart. Willen we meer of minder vliegen? En tegen welke prijs? Een gesprek met president-directeur van de KLM Marjan Rintel. 

‘Krimp en minder bedrijven is geen doel op zich, het doel is verduurzamen en hoe je dat zo snel mogelijk kan doen’, antwoordt Rintel op de vraag of zij bereid zou zijn om na te denken over ‘slimme krimp’. Of daarmee de relatie KLM-Schiphol onder spanning staat? ‘We hebben een gezamenlijk belang’, aldus Rintel. ‘Over 9 van de 10 manieren om tot verduurzaming te komen zijn we het eens.’ 

Lees meer:

Marjan Rintel

president-directeur KLM

Loopbaan
- president-directeuer Nederlandse Spoorwegen
- Diverse functies KLM

 

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.