Afgelopen dinsdag stapte Geert Wilders uit de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB en daarmee kwam een eind aan Kabinet Schoof. De campagne is begonnen, want op 29 oktober mag Nederland opnieuw naar de stembus. Terwijl het land zonder missionair kabinet zit, stapelen belangrijke dossiers zich op. In Buitenhof demissionair vicepremier Sophie Hermans.
‘Ik herken ruzie niet’, verteltHermans over de herinvulling van ministersposten nu de PVV uit kabinet Schoof is gestapt. Verschillende media berichtten over onenigheid bij VVD, NSC en BBB met name over de ministerspost Asiel en Migratie. BBB-bewindspersoon Mona Keijzer werd naar voren geschoven als opvolger van Marjolein Faber. Hermans stelt dat het logisch is dat deze portefeuille bij minister van Justitie en Veiligheid David van Weel terecht is gekomen. ‘Het is gewoon voor de VVD een belangrijke portefeuille’. Er is veel gesproken met de collega’s van BBB en NSC vertelt Hermans, ‘nieuwe inzichten kunnen natuurlijk altijd komen. Maar voor dit moment is voor mij het belangrijkste: aan de slag’. Volgende week is het VVD-congres. Voor Hermans staat de positie van partijleider Yeşilgöz niet ter discussie: ‘ik heb er alle vertrouwen in dat we onder haar leiding een goede rechts-liberale koers kunnen neerzetten’.
‘In Den Haag ligt nu een aantal processen stil, doordat het kabinet gevallen is. Maar het land ligt niet stil. De economie ligt niet stil. De industrie zegt niet dat wij ook even demissionair zijn’, aldus Hermans. Haar voornemen is dan ook om ingezet beleid door te zetten en met de Kamer samen te werken ‘om de voorstellen er doorheen te krijgen’, en ‘alles doen wat nodig is om de problemen zo goed mogelijk op te lossen’.
Lees meer:
- Een politieke dans die nooit eindigt: bij de VVD draait al twintig jaar alles om de PVV (NRC)
- Debat kabinetsval: Wilders onder vuur, Yeşilgöz doorgezaagd over samenwerking met PVV (RTL Nieuws)
- VVD-fractieleider Hermans wil niet met PVV in kabinet ondanks flirt Wilders (Hart van Nederland)
- Klimaatplannen kabinet vandaag gepresenteerd, ergernis over fossiele subsidie (NOS)