Gesprek met Frans Timmermans

Buitenhof

Gesprek met Frans Timmermans

Buitenhof

Eurocommissaris Timmermans maakt zich grote zorgen over de Griekse regering. "Het enige wat de twee coalitiepartijen verbindt, is dat ze anti-Europa zijn", zei hij in het tv-programma Buitenhof.

Timmermans doelde onder meer op de Griekse minister Kammenos van Defensie. Die heeft herhaaldelijk uitgehaald naar het Westen. Zo dreigde Kammenos dat Griekenland een enorm aantal vluchtelingen zal doorlaten naar het Westen, als het land de euro moet verlaten. Timmermans noemde dat dreigement krankzinnig.
Beloftes

De Griekse regering wijst Duitsland als hoofdschuldige aan voor de strenge eisen waaraan Athene van Europa moet voldoen. Timmermans benadrukte dat het niet alleen Duitsland is dat de druk op Griekenland wil opvoeren. "Alle landen zijn het daarover eens."

De eurocommissaris is kritisch over de nieuwe Griekse regering. "De Griekse bevolking krijgt niet wat hun is beloofd tijdens de verkiezingen." Timmermans gaat er niet van uit dat Griekenland uit de euro stapt.
Mooiste jaren

Timmermans is sinds 1 november vice-voorzitter van de Europese Commissie. Die functie is leuk, zegt hij. "Maar als ik terugkijk dan waren de twee jaren als minister van Buitenlandse Zaken de mooiste jaren van mijn carrière." (bron: NOS, Buitenhof)

Dit fragment is onderdeel van

Buitenhof

Buitenhof 15 maart 2015 *Frans Timmermans Het is lang geleden dat een Eurocommissaris afkomstig was van PvdA huize. Sinds november is Frans Timmermans nu bezig. Wat voor accenten kan hij eigenlijk leggen? Hij was nog niet begonnen of het jihadisme sloeg toe in Europa: van Parijs tot Kopenhagen. Wat daartegen te doen? En dan de prangende vraag: hoewel de economie aantrekt, blijft de groei van de werkgelegenheid in Europa daarbij ver achter. Hoe zwaar is eigenlijk Frans Timmermans missie in het Brusselse? *Minister Edith Schippers Na turbulente weken voor haar partij, is zondag minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) in Buitenhof te gast. Hoe kijkt zij aan tegen het vertrek van VVD-prominenten minister Opstelten en staatssecretaris Teeven? Woensdag gaat Nederland naar de stembus en de coalitie staat op flink verlies. “De VVD houdt koers,” is de campagneleus, maar gaat dat lukken als de politieke verhoudingen in de Eerste Kamer nog verder versnipperd raken? *Schuim&As met Eva Rovers

advertentie