Buitenhof

Alex Kypriotakis-Weijers, Maarten Struijvenberg, Mattias Gijsbertsen, Willem Schinkel, Rutger Claassen, Rutger Bregman

Buitenhof

Alex Kypriotakis-Weijers, Maarten Struijvenberg, Mattias Gijsbertsen, Willem Schinkel, Rutger Claassen, Rutger Bregman

Buitenhof 4 januari 2015:

*De aantrekkingskracht van Syriza
Luidt de val van de Griekse regering een nieuw hoofdstuk van de eurocrisis in? Op 25 januari gaan de Grieken naar de stembus. En de linkse politieke partij Syriza koerst af op een grote overwinning. Dit leidt tot onrust in Europa, want Syriza wil opnieuw gaan onderhandelen. In Buitenhof de Griek Alex Kypriotakis-Weijers, vertegenwoordiger van de jongerenbeweging van Syriza in Nederland.

*Groningen versus Rotterdam
Er geldt per 1 januari een nieuw regime voor mensen in de bijstand. Het Rijk gaat meer van ze eisen. Meerdere mensen met een uitkering in 1 huis worden gekort op hun uitkering. En gemeenten mogen van bijstandsgerechtigden vragen vrijwilligerswerk te doen. Maar niet elke gemeente ziet iets in strenger optreden. Hoe krijg je mensen het beste uit de bijstand? Een debat tussen Maarten Struijvenberg, wethouder in Rotterdam namens Leefbaar Rotterdam en Mattias Gijsbertsen, wethouder in Groningen voor GroenLinks.

*Crisis in de democratie
Het is lang geleden dat een kabinet de volledige periode heeft geregeerd. Om de haverklap zijn er nieuwe verkiezingen. Komend voorjaar krijgen we een nieuwe Eerste Kamer. De verwachting is dat de politieke verhoudingen dan nog verder versnipperd raken. Blijft het land nog wel bestuurbaar of moeten we spreken van een politieke crisis? In Buitenhof een debat met drie jonge denkers: socioloog Willem Schinkel, filosoof Rutger Claassen en publicist Rutger Bregman.

Schuim&As met Tom-Jan Meeus

advertentie