Buitenhof

Halbe Zijlstra, Loretta Napoleoni, Tom Lanoye

Buitenhof

Halbe Zijlstra, Loretta Napoleoni, Tom Lanoye

Zondag 5 april 2015 in Buitenhof:

*Het realistisch buitenlandbeleid van Halbe Zijlstra
Halbe Zijlstra fractievoorzitter van de VVD pleit voor een `realistisch buitenlandbeleid'. Hij wil niet dat Nederland met het opgeheven vingertje de wereld toespreekt. Maar ooit was Nederland gidsland en lazen we dictaturen de les. En we blikken terug op de ophef over ABN-AMRO.

*Het succes van IS
De opkomst van Islamitische Staat in Syrië en Irak kwam ogenschijnlijk vanuit het niets. Maar is dat zo? Hebben we IS als terroristische organisatie onderschat? De Italiaanse terreurdeskundige Loretta Napoleoni beschrijft in haar verontrustende boek De Terugkeer van het Kalifaat, dat het succes van IS niet uit de lucht kwam vallen, maar gebaseerd is op een doelbewuste strategie. In Buitenhof een interview met Napoleoni.

*Macht en onmacht in de politiek
Tom Lanoye is een geëngageerd schrijver die lastige maatschappelijke kwesties niet schuwt. Drie nieuwe toneelstukken van zijn hand behandelen politieke thema's als verslaving aan de macht van politici. Revue Ravage, de dood van een politicus, gaat komende week in Nederland in première. Een bittere samenloop van omstandigheden nu afgelopen donderdag de voormalige leider van de Belgische sociaaldemocraten, Steve Stevaert, zelfmoord pleegde in het Albertkanaal. In Buitenhof een gesprek met Tom Lanoye over macht en onmacht in de politiek.

*Schuim&As met NRC journalist Tom-Jan Meeus