Buitenhof

Ronald Plasterk, Iris van Ooijen, Esther Voet, Thom de Graaf

Buitenhof

Ronald Plasterk, Iris van Ooijen, Esther Voet, Thom de Graaf

Zondag 23 oktober in Buitenhof:

--- Ronald Plasterk ---
Als minister van Binnenlandse Zaken is Ronald Plasterk bij uitstek belast met het functioneren van onze democratie. Die staat steeds meer onder druk. Het kabinet heeft op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer een staatscommissie ingesteld om het stelsel eigentijds te maken. Hoe gaat dat eruit zien?

--- Schuldig erfgoed ---
De Oostenrijkse regering gaat het geboortehuis van Hitler onherkenbaar verbouwen. Het pand is namelijk een pelgrimsoord voor neonazi's. Ook in Nederland wordt geworsteld met ons ‘schuldig erfgoed’. Hoe moeten we omgaan met het NSB-terrein in Lunteren, het SS-stafkwartier op de Maliebaan in Utrecht en de Atlantikwall aan de Nederlandse kust? Een debat met erfgoedhistoricus Iris van Ooijen, en hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad, Esther Voet.

--- Thom de Graaf ---
Referenda worden een steeds belangrijkere schakel in de relatie tussen kiezer en bestuurder. Maar hoe moet het na alle verwikkelingen rond het Oekraïne-referendum nu verder met het referendum in het Nederlandse staatsrecht? Is een correctief referendum niet veel beter dan het huidige raadgevende referendum? Een analyse van Thom de Graaf, fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer.

--- Schuim en As met Paul Scheffer ---
Schuim en As besteedt aandacht aan het buitenlandse nieuws. Deze week met publicist Paul Scheffer.