Buitenhof

Geerten Waling, Leo Lucassen, Tom v.d. Lee

Buitenhof

Geerten Waling, Leo Lucassen, Tom v.d. Lee

De week van de belastingen. Het was de week van de belastingen. Dankzij de Paradise Papers staat Nederland opnieuw prominent op de kaart als belastingparadijs. Hierover was veel commotie in de politiek en bij het publiek. En ook over het afschaffen van de dividendbelasting is het laatste woord nog niet gezegd. Een debat met Tom van der Lee, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend en Eric Smit, hoofdredacteur van Follow the Money. * Brexit en het VNO. Er moet heel snel een Brexit-deal komen, zo waarschuwt het Europese bedrijfsleven. Maandag bezoekt een delegatie van VNO-NCW Theresa May, in een poging een doorbraak te forceren in de vastlopende Brexit-onderhandelingen. Wat staat er op het spel? En hoe is de sfeer in de Londense City? In Buitenhof Frans Weekers, bewindvoerder bij de Europese ontwikkelingsbank in Londen, en Arthur van Dijk, VNO-bestuurslid en voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. * Historici in debat. Historicus Leo Lucassen bekritiseerde Geert Wilders in een tweet vanwege diens voorgenomen wandeling door het Brusselse Molenbeek. Het deed hem denken aan de jaren dertig. Geerten Waling - ook historicus - vindt de vergelijking van Lucassen om de positie van joden in de jaren dertig te vergelijken met die van moslims nu ongepast. Tot hoever mag een historicus gaan en wanneer ga je over de grens bij dit debat? En is het eigenlijk wetenschappelijk verantwoord om dit soort vergelijkingen te maken? * Aandacht voor het buitenlandse nieuws in Schuim & As, deze week met NRC-columnist Tom-Jan Meeus.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

May, Brexit en het VNO

vanaf 00:00:29

Theresa May wankelt nu veertig Britse parlementsleden het vertrouwen in haar hebben opgezegd. Ondertussen is een delegatie van Nederlandse werkgevers onderweg naar Londen om met May over de noodzaak van een snelle Brexit-deal te spreken. In Buitenhof: Frans Weekers, bewindvoerder bij de Europese ontwikkelingsbank in Londen, en Arthur van Dijk, VNO-bestuurslid en voorzitter van Transport en Logistiek Nederland.

Schuim & As

vanaf 00:12:48

Aandacht voor het buitenlandse nieuws in Schuim & As, deze week met NRC-columnist Tom-Jan Meeus. Roy Moore, de Republikeinse kandidaat voor een senaatszetel namens Alabama, leert Trump dat radicalisering in de campagne goed is, maar daarna ook onbeheersbaar kan worden.

De week van de belastingen

vanaf 00:18:46

Het was de week van de belastingen: niet alleen staat Nederland door de Paradise Papers opnieuw prominent op de kaart als belastingparadijs, ook ontstond veel ophef over de voorgenomen dividendbelasting van het kabinet Rutte-III. GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee en oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend gaan in gesprek.

Historici in debat over de Godwin

vanaf 00:35:32

Historicus Leo Lucassen bekritiseerde Geert Wilders in een tweet vanwege diens voorgenomen wandeling door het Brusselse Molenbeek: het deed hem denken aan de jaren '30. Geerten Waling, ook historicus, vindt de vergelijking tussen joden toen en moslims nu ongepast. Tot hoever mag je als historicus gaan?