Buitenhof

Lilian Marijnissen, Marianne Thieme, Farid Abdo

Buitenhof

Lilian Marijnissen, Marianne Thieme, Farid Abdo

Het debat over de omstreden donorwet van Pia Dijkstra in de Eerste Kamer wordt vervolgd. Senatoren willen meer duidelijkheid over de positie van nabestaanden en de rol van artsen. Een gesprek over de dagelijkse praktijk van artsen met Farid Abdo, intensivist bij het Radboudumc. * Vrouwen moeten knokken om overeind te blijven in de politiek. Lilian Marijnissen (SP) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) in gesprek over grachtengordelfeminisme en idealen. * De nieuwe burgemeester van Amsterdam moet door Amsterdammers worden verkozen, en niet door een schrale partijpolitieke tombola, aldus Niesco Dubbelboer, voormalig PvdA-politicus en initiatiefnemer van de beweging Meer Democratie. Ook de Tweede Kamer stemde vóór het schrappen van de burgemeestersbenoeming uit de Grondwet. Maar is de democratie daar wel bij gebaat? Een debat met Lotte Schipper, voorzitter van het CDJA, en Niesco Dubbelboer. * Schuim & As met journalist en voormalig Duitsland-correspondent Margriet Brandsma.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Donorregistratie

vanaf 00:00:28

Op 6 februari wordt de wet op donorregistratie van Pia Dijkstra opnieuw behandeld door de Eerste Kamer. Farid Abdo, neuroloog-intensivist in het Radboudumc en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), over de dagelijkse praktijk van artsen en het moment waarop nabestaanden een besluit nemen over het doneren van de organen van de overledene.

Vrouwelijk politiek leiderschap

vanaf 00:15:48

In Buitenhof twee vrouwelijke politieke leiders: Lilian Marijnissen (SP) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Vrouwen moeten knokken om overeind te blijven in de politiek. In de berichtgeving in de media over vrouwelijke politieke leiders komen ze er bekaaid van af, zo bleek deze week uit een promotieonderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Een gesprek over ‘grachtengordelfeminisme’ en idealen.

Schuim & As

vanaf 00:35:16

Aandacht voor het buitenlandse nieuws in Schuim & As, deze week met journalist en oud-Duitslandcorrespondent Margriet Brandsma over Merkels 'Grosse Koalition'.

De gekozen burgemeester

vanaf 00:40:03

De nieuwe burgemeester van Amsterdam moet door Amsterdammers worden verkozen, en niet door een schrale partijpolitieke tombola, aldus Niesco Dubbelboer. De aanvoerder van het Amsterdamse volksinitiatief Wij willen onze burgemeester kiezen! vindt de huidige geheimzinnige benoemingsprocedure volledig uit de tijd. Ook de Tweede Kamer stemde onlangs vóór het schrappen van de burgemeestersbenoeming uit de grondwet. Maar is de democratie daar wel bij gebaat? Een debat met Lotte Schipper, voorzitter van het CDJA, en Niesco Dubbelboer, initiatiefnemer van de beweging Meer Democratie.

advertentie