Buitenhof

Alex Brenninkmeijer, Afshin Ellian

Buitenhof

Alex Brenninkmeijer, Afshin Ellian

Het politieke debat tussen de landelijke fractievoorzitters in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing 2018 ontaardde in chaos en geschreeuw. Een gesprek over het gedrag van politici en de gevolgen voor de democratie met Alex Brenninkmeijer, lid van de Europese Rekenkamer, en rechtsfilosoof Afshin Ellian. * Dichter en beeldend kunstenaar Lucebert blijkt tijdens de Tweede Wereldoorlog nazi-sympathisant te zijn geweest. Wat betekent dit voor zijn werk? En hoe moeten musea en kunstliefhebbers met deze onthulling omgaan? Historicus Ewoud Kieft is te gast. * Torenhoge werkdruk, gekmakende bureaucratie en geen tijd voor goed onderwijs, deze aanklacht van een Groningse universitair docent vond brede weerklank in de academische wereld. Wat is er aan de hand op de Nederlandse universiteiten? Een debat tussen Elmer Sterken, rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, en Ingrid Robeyns, hoogleraar ethiek aan de Universiteit Utrecht.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De politieke arena

vanaf 00:00:29

Het debat tussen de landelijke lijsttrekkers, dat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in De Balie te Amsterdam werd gehouden, ontaardde in chaos en geschreeuw. 'Een blamage voor de Nederlandse politiek,' noemde CDA-leider Buma het. De schermutselingen spitsten zich vooral toe op de uitspraken van Forum voor Democratie over ras, geaardheid en geslacht. Over het gedrag van politici vandaag de dag en de gevolgen voor de democratie in Buitenhof: Alex Brenninkmeijer, lid van de Europese Rekenkamer, en Afshin Ellian, rechtsfilosoof.

Lucebert

vanaf 00:24:31

De bekende dichter en beeldend kunstenaar Lucebert was nazi-sympathisant tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit een deze week verschenen biografie. Wat betekent dit voor zijn werk? Wat zegt dit over goed en fout in de Tweede Wereldoorlog? En hoe moeten musea en kunstliefhebbers met deze onthulling omgaan? Historicus en schrijver van een boek over Mein Kampf Ewoud Kieft.

Schuim & As

vanaf 00:34:47

Aandacht voor het buitenlandse nieuws in Schuim & As, deze week met directeur van het Frans Hals Museum Ann Demeester over zichtbare- en onzichtbare kunst.

Kwaliteit van universiteiten

vanaf 00:41:14

Torenhoge werkdruk, gekmakende bureaucratie en geen tijd voor goed onderwijs. Deze aanklacht van een Groningse universitair docent vond brede weerklank in de academische wereld. Wat is er aan de hand op de Nederlandse universiteiten? Staat de kwaliteit van het onderzoek en het onderwijs op het spel? Een debat tussen Elmer Sterken, rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, en Ingrid Robeyns, hoogleraar ethiek aan de Universiteit Utrecht.