Australië

Hoe Brits Australië ook is, een Dutch connection is onmiskenbaar aanwezig: de (her)ontdekking van het land gebeurde door de Nederlandse schipper Willem Janszoon in 1606. De VPRO licht de Nederlandse link uit. Waarom hebben aboriginals blonde haren en blauwe ogen?

Beagle: Hollandse aboriginals

In het westen van Australië wonen aboriginals die qua uiterlijk nogal afwijken van hun stamgenoten. Geen getinte huid met hazelnoot bruine ogen, maar blonde lokken en blauwe ogen. De groep claimt dat ze Nederlands bloed in hun aderen te hebben. Volgens hen zijn ze de achterachterkleinkinderen van Hollandse zeelieden, die op weg naar Nederlands-Indië schipbreuk leden op de verraderlijke koraalriffen voor de kust. De Aboriginals zouden de Hollanders hebben geholpen om water en voedsel te vinden, en van het een kwam logischerwijs het ander. Redmond O'Hanlon gaat met ze op zoek naar het harde bewijs.

OVT: Aussie dream

Zo'n negentigduizend (van oorsprong) Nederlanders wonen in Australië. De eersten kwamen massaal vanaf 1954. In dat jaar volgde ook Ruud van Wyk zijn 'Aussie dream'. Waarom ging hij weg en wat hoopte hij daar te vinden? En vond hij het ook? Mathijs Deen spreekt met Van Wyk, die voorzitter is van de Federatie van Nederlandse clubs in Queensland. 

Metropolis: Miss Kip-verkiezing

In Australië zit Metropolis-correspondent David. Hij vindt voor het programma de meest absurde verhalen. Kijk maar eens naar kippenhouder Alf, die druk in de weer is met zijn honderden kippen: hij doet ze in bad, föhnt hun veren en doet er alles aan om ze in perfecte vorm te houden. Anders maken ze in de keiharde wereld van de schoonheidswedstrijden voor kippen geen schijn van kans.