Cambodja

De Rode Khmer van dictator Pol Pot richtten tussen 1975 en 1979 een meedogenloze slachting aan onder de eigen bevolking. Nadat de Khmer valt, wordt tot in de jaren negentig in Cambodja een burgeroorlog uitgevochten. De machtige regering van Hun Sen is al bijna dertig jaar aan de macht. De daders van toen worden momenteel berecht voor het Tribunaal in eigen land.

nominatie Dictator van het jaar: Hun Sen (2013)

Hij is bijgelovig en zegt zelf dat hij wonderen kan verrichten. Hun Sen is al sinds 1979 aan de macht, waarvan het grootste deel als premier. Democratisch gekozen en toch hoort de oud-militair en oud-communist volgens hulpverlener Willem van der Put van Health Net de verkiezing 'Dictator van het jaar' van Bureau Buitenland te winnen. Van der Put komt al jaren in Cambodja en typeert de man kort en op een heel vermakelijke manier: zijn laatste dagen als staatshoofd zijn geteld, maar ondanks het verlies van de verkiezingen is dat niet waar. Voor wie wil weten wie deze, toch vrij anonieme, premier is: luister.

Diogenes: terug naar de Killing Fields (1998)

Indrukwekkende documentaire waarin de Amerikaanse fotograaf Denis Cameron door cameraman en regisseur Hans Fels wordt gevolgd en geportretteerd als hij terugkeert naar Cambodja. Cameron was er in 1975 als een van de laatste overgebleven westerlingen, kort na de machtsovername van Pol Pot. De fotograaf was ooggetuige van de terreur van diens Rode Khmer-regime in die periode (waar 21 procent van de bevolking werd gedood). Na jaren heeft hij daar nog steeds nachtmerries daarvan. Het weerzien van plekken en bekenden maakt veel los en laat je ook als kijker niet onberoerd. De film 'Killing Fields' is gebaseerd op de ervaringen van Cameron in Cambodja. 

Metropolis: mongolide meisje in een kooi

Savary heeft het syndroom van Down. In Cambodja denken veel mensen dat dit een besmettelijke ziekte is en dus wil niemand het meisje in zijn buurt hebben. Door de pesterijen van de buurtkinderen wordt Savary agressief en daarom stoppen haar ouders haar, als zij gaan werken, in een kooi. Sindskort gaat Savary een paar dagen per week naar school en hoeft ze niet meer hele dagen in de kooi te zitten.