Denemarken

Denemarken scoort al jaren hoog op de bruto nationale geluksindex. Vreemd lijkt dat niet: het is er schoon, weinig geweld en iedereen is gelijkwaardig aan elkaar. Bovendien maken ze er mooie film- en televisieseries. Veel lijkt op Nederland: maar zomaar bij een minister naar binnen lopen voor een praatje; dat kan weer alleen in Denemarken.

Licht op het Noorden: Denemarken

Wie van de Deense serie Borgen houdt, geniet meteen van de uitzending van filosofe Stine Jensen: wat een heerlijk taaltje. Stine spreekt vloeiend Deens, want werd er geboren en ging er -nadat ze na haar eerste naar Nederland verhuisde- elk jaar naar toe op vakantie. We leren in deze uitzending de eigenaardigheden van het land goed kennen. Bijvoorbeeld dat je in Denemarken iedereen met 'je' mag aanspreken, zelfs de premier die ook nog eens de deur altijd voor je open heeft staan. Stine reist voor de serie Licht op het Noorden ook naar Zweden, Noorwegen en Finland.

VPRO Jazz Live: vernieuwende muziek komt uit Denemarken

In Denemarken wordt, net als de andere Scandinvische landen, veel geëxperimenteerd met nieuwe muziekstijlen, zoals jazzy bewerkingen van folksongs, draailieren en elektronica, serieuze luisterliedjes en tomeloze dansmuziek. Een impressie. 

Wat Nu: Blanke Bleekneusjes

Na de Tweede Wereldoorlog kunnen honderden 'Hollandse bleekneusjes' aansterken in Denemarken. De eerste lichting van deze oorlogskinderen vertrekt in lege vlees- en viswagens van Groningen richting Kopenhagen. In 'Wat Nu' (Fons Dellen, Anne de Vroomen) het verhaal van het in 1945 dertienjarige bleekneusje Katrina Beck.