eilandstaatjes

Kleine eilandstaatjes hebben een onmiskenbare charme: wie droomt er niet van een hangmat, nippen aan een kokosnoot en duiken in een blauwe zee, aan het einde van de wereld? Maar archipels zijn ook kwetsbaar: voor invloed van buitenlandse (groot)machten, dubieuze belastingconstructies, milieuvervuiling en het door klimaatverandering stijgende zeewater. De VPRO ging op zoek naar de eigenaardigheden en gevaren van wereldwijde eilandrijkjes.

OVT: Op zoek naar Utopia

Een verslag van Marnix Koolhaas voor het historische radioprogramma OVT, over zijn reis naar en verblijf op het Zuid-Atlantische eiland Tristan da Cunha. Op dit vulkaaneiland leed de Katwijkse matroos Pieter Groen in 1836 schipbreuk. Hij sloot zich vervolgens aan bij een utopische samenleving die gebaseerd was op absolute gelijkheid tussen alle personen. Wat kwam er terecht van de ideale samenleving? (Klik hier voor deel 2 van het tweeluik.)

Stefpacking: Bahama's

Waarom willen kinderen in Amerika altijd winnen? Zijn alle kindjes in Ghana zielig? En hoe is het om op te groeien in een land als Israël waar mensen alijd ruzie hebben? Stef Biemans trekt in het hilarische jeugdprogramma Stefpacking de wereld over en bekijkt hoe het is om op de verschillende plekken op te groeien. In deze aflevering bezoekt hij het ideale eilandrijkje de Bahama's. Bahamezen zeggen dat ze in het grootste paradijs op aarde wonen. Stef gaat op bezoek bij paradijskinderen en ontdekt dat het paradijs niet voor iedereen even toegankelijk is.

Klimaatjagers: Oceanië

Enorme oceanen strekken zich vanaf het koude Antarctica uit over het zuidelijk halfrond, waar veel meer water is dan land. Deze grote watervlakte bepaalt het weer van onze planeet en is van grote invloed op het leven op aarde. Bernice Notenboom gaat voor het programma Klimaatjagers naar het grote Australië en het kleine Tuvalu.

In beide landen onderzoeken wetenschappers op alle mogelijke manieren de oceanen en ontdekken meer en meer welke veranderingen er plaatsvinden en wat wereldwijd de gevolgen zullen zijn. Als laatste bezoekt ze het eilandrijkje Tuvalu, midden in de Stille Oceaan. De 11.000 inwoners van deze archipel wonen letterlijk aan de frontlinie van de klimaatverandering. De negen eilandjes zijn nergens hoger dan drie meter en dus zeer kwetsbaar voor een stijgende oceaanspiegel.

meer eilandstaatjes in het vpro archief