Griekenland

Geen enkel Europees land werd zo hard getroffen door de economische crisis als Griekenland. De miljardeninjectie slaat aan, maar de Grieken zijn er nog lang niet. Wat voor gevolgen heeft de crisis voor de 'normale' man? Op deze pagina vind je een selectie van zowel schrijnende als verrassende verhalen.

Medialogica: Hoe een Griekse storm werd geoogst

Wie een beter beeld wil krijgen hoe Brussel is omgegaan met de crisis in Griekenland moet echt kijken naar de uitzending 'De Eurocrisis: hoe een Griekse storm werd geoogst' van het onderzoeksprogramma Medialogica (VPRO/Human). We zien welke invloed de media hebben gehad op het nieuwe beeld dat we kregen van Griekenland. Niet meer ontzag voor de bakermat van beschaving, maar vooral angst uit Athene. 'In hoeverre duwden deze doemscenario's Griekenland verder naar de financiële afgrond?'

Met nooit eerder vertelde details van de hoofdrolspelers, zoals onze toenmalige minister van Financiën, Jan Kees de Jager, en de oud-premier van Griekenland; George Papandreou.

bureau buitenland: angst in Athene

Fotograaf Daimon Xanthopoulos en radiomaker Jacqueline Maris maakten in 2013 samen een visual radioverslag (beeld en audio) van het dagelijkse leven in Athene, dat zo hard is geraakt door de crisis. Grimmige verhalen levert dat op, van mensen op zoek naar eten tot agressieve demonstranten van de extreem-rechtse groepering de Gouden Dageraad.

Eeuw van de Stad: De herders van Halos

En tenslotte, even iets heel anders. Laten we Griekenland als bakermat van de beschaving in ere herstellen. In het wetenschapsprogramma Noorderlicht gaan we een tijdje terug om te zien hoe complex een stad er 2300 jaar geleden al uitzag. In de 'Herders van Halos' volgt Eugene Paashuis de Groningse archeoloog Reinder Reinders. Reinders en zijn studenten doen in de verzengende hitte in de rode, droge grond opgravingen naar de oude stad Halos.

Het team laat je meevoelen in de opwinding bij het vinden van een oude munt, en je krijgt als kijker gedurende het uur een steeds beter beeld van hoe Grieken toen leefden. Bekijk zelf welke speciale rol de herders spelen in zijn onderzoek. Fijne slow journalism waar je wijzer van wordt.