Groot-Brittannië

Het Verenigd Koninkrijk heet inmiddels niet meer verenigd te zijn. Groot-Brittannië heeft voor een Brexit gekozen en Schotland maakt aanspraak op onafhankelijkheid. Hoe moet het nu verder? De VPRO maakt al jaren reportages in, over en rond het Britse eiland – en zal dat zeker blijven doen.

Live uit Londen: herbeleef de dag van de Brexit

Brexit of bremain? Inmiddels weten we het antwoord, maar op 23 juni 2016 kon het nog alle kanten op. Reden genoeg voor Bureau Buitenland en De Nieuws BV om live verslag te doen van de referendumdag. Vanuit de Londense pub The WalkAway sprak presentator Chris Kijne met onder andere amabassadeur Simon Smits en correspondent Joris Luyendijk over de ophande zijnde uittreding. Een tijdsdocument.

Chris Kijne schreef na de Brexit nog de volgende column: Het kapsel van Jort, over raar en slordig haar, media-optredens en een land dat zich in de luren liet leggen.

reisserie: Het Groot-Brittannië van...

Een betere reisgids kun je je niet wensen. In Het Groot-Brittannië van... nemen vijf eigenzinnige Britten je mee op reis door hun land. Van Wales tot Wolverhampton, met ervaren gidsen als oud-burgemeester Ken Livingstone (Londen) en theatermaker Cora Bissett (Schotland). Wandel mee en lees ook zeker deze Cool Britannia-special van de VPRO Gids nog even na.

De Slag om Brussel: lordsubsidie

In deze aflevering van De Slag om Brussel trekken Roland Duong en Teun van de Keuken hun tweedjasjes en kaplaarzen aan en steken het kanaal over. De Britten: ze moeten niks van Brussel hebben, maar profiteren er ondertussen naar hartelust van. In Groot-Brittannië komt Europese subsidie in onverwachte handen: de Engelse landadel. Met Europees geld onderhouden de lords hun landgoederen, laten ze hun kasteeltuinen aanharken en organiseren ze zo nu en dan een fazantenjacht. Ook dat is immers Europees cultuurgoed.

Nieuwkomers: schrijver Stephen Kelman

Stephen Kelman is de enige niet-immigrant in de serie Nieuwkomers; een programma uit 2012 van Wim Brands en David Kleijwegt over immigrantenliteratuur. Kelman groeide evenals zijn hoofdpersoon op in de wijk Marsh Farm in het Luton, een door geweld en verval geteisterde wijk onder de rook van Londen. Wat betekent het als je op jonge leeftijd uit Afrika komt en in deze buurt moet opgroeien? Hoe slaag je er dan in om te blijven dromen van een mooie toekomst?

Bureau Buitenland: Islamitisch bankieren

Londen City is het domein van de conventionele bankiers en grootinvesteerders, de (overwegend) mannen in jasje en dasje. Na het uitbreken van de financiële crisis komt van binnenuit kritiek op de 'Londense graaicultuur'. Een groepje Britten en Schotten studeren op duurzame alternatieven, waaronder islamitisch bankieren. Verslaggever Ellen van Dalen verkent voor Bureau Buitenland in Londen de oude en nieuwe markt.

Meer Groot-Brittanië bij de VPRO

  • Meer Schotland bij de VPRO

  • Meer Noord-Ierland bij de VPRO

  • Metropolis TV heeft ook een eigen correspondent in Groot-Brittannië, namelijk Kasia.