Indonesië

Het grootste islamitische land ter wereld wedijvert om een plek op het lijstje snel groeiende economieën. Daarvoor moet wel de corruptie en vriendjespolitiek harder worden aangepakt, net als de interne spanningen tussen religieuze groepen. Alle hoop daarvoor is gevestigd op de nieuwe president: Djoko Widodo. Die verdacht veel op Barack Obama lijkt.

Bureau Buitenland: de Obama van Indonesië

Hij is heel populair en geldt als iemand ‘van het volk’. De burgers die op hem gestemd hebben rekenen erop dat hij - net als Obama in 2008 - verandering brengt. Dat hij het opneemt tegen de oude elite uit het Suharto tijdperk. Jokowi is sinds het najaar van 2014 de nieuwe president van Indonesië. Maar wat wordt zijn slagkracht nu hij in het parlement niet kan beschikken over een meerderheid? ​Een gesprek met Gerry van Klinken, bijzonder hoogleraar Sociale en Economische Geschiedenis van Zuidoost-Azië.

Van Dis in Indonesië: het offer van Bali

Indonesie bestaat uit talloze eilanden. Het meest bekende daarvan is wel Bali, het eiland dat de meeste mensen kennen van de prachtige hindoe-tempels en goudgele stranden. In de uitzending 'Het offer van Bali' zien we een andere kant: hoe een vrouw aan haar lot wordt overgelaten na haar echtscheiding van haar man uit een lagere kaste. Van Dis en de psychiater, met wie hij een dagje meeloopt, worden onverwacht geconfronteerd met dit afschuwelijke tafereel. Iets wat we niet hadden mogen zien, maar wel moeten weten.

Deze uitzending is een onderdeel van de 9 delige serie Van Dis in Indonesië.

Let op: schokkende beelden.

Holland Doc: Roelof Kiers in Indonesië (1976)

Deze mag je niet missen: een klassieker zoals alleen Roelof Kiers die kan maken. We gaan terug in de tijd van net voor de onafhankelijkheid. Kiers maakte een reconstructie over de strijd die vooraf ging aan het uitroepen van de Republiek Indonesië in 1949. Hij doet dat met uniek historisch materiaal en aan de hand van herinneringen, lotgevallen en anekdotes van prominente ooggetuigen die de onafhankelijkheidstrijd meemaakten. Bijzonder: Kiers sprak hiervoor ook met de Indonesische politicus (en eerste vice-president van de Republiek Indonesië) Mohammed Hatta in het Nederlands. Het zou het enige televisie-interview blijven dat Hatta heeft gegeven.

Metropolis TV heeft ook een eigen correspondent in Indonesië, namelijk Jamal. Bekijk ook zijn bijzondere, vaak heel originele, uitzendingen. Op de vpro-boekensite is ook veel terug te lezen over Indonesië, onder meer een gesprek met Adriaan van Dis.