Namibië

Namibië werd pas in 1990 onafhankelijk, nadat eerst Duitsland en toen Zuid-Afrika er de scepter had gezwaaid. De lange onderdrukking heeft veel littekens achter gelaten. Toch wordt het land De Parel van Zuidelijk Afrika genoemd en die naam dankt het onder meer aan de prachtige natuur. Homo's denken er anders over: homoseksualiteit is strafbaar in dit land. Nederlanders vonden recent een restant van een miljoen jaar oude mammoet, helpen mee aan diamantwinning en komen er graag als toerist.

Van Dis in Afrika: voorwaarts en vergeten in Namibië

Tijdens zijn rondreis door Afrika onderzoekt Adriaan van Dis hoe het leven er in Namibië voor staat. Het land heeft hard moeten vechten voor zijn onafhankelijkheid en zelfstandigheid los van Zuid-Afrika. Van Dis heeft boeken gelezen over de dekolonisatie van Zuid-Afrika en in zijn agenda staan allerlei afspraken. Maar het echte antwoord vindt hij al na anderhalve dag, op de hoek van de straat. Een ontroerend en openhartig gesprek tussen een cola drinkend jongetje en Adriaan van Dis.

Holland Doc Radio: Gestrand in Namibië

Je kunt op vakantie gaan naar een resort, cityhoppen of rondtrekken in een reservaat. Vroeger deden we dat dicht bij huis. Tegenwoordig gaan we naar landen als Namibië. Zo ook Jan en Mieke Snel; zij komen op 20 april 2003 in Namibië aan voor een avontuurlijke vakantie van drie weken. Op 30 april vertrekken ze met hun gehuurde four wheel drive van de kustplaats Swakopmund naar het Etosha Park: een schitterend natuurreservaat in het noorden van Namibië. Maar ze komen nooit aan. Ze verdwalen in de woestijn en komen na twee dagen zoeken in the middle of nowhere, zonder benzine te staan. Een huiveringwekkend verhaal over een fantastische vakantie die eindigde in een hel.

Metropolis tv: Enige homo van het dorp in Namibië

Homoseksualiteit is een ziekte die is overgewaaid uit Europa, denken veel Afrikanen. Wendelinus uit Namibië is de enige homo in zijn geboortedorp. Daar hebben ze het niet zo op homo's. Zijn vader belde zelfs de politie na zijn coming out met de vraag of ze zijn zoon naar een gesticht konden brengen. Een eenzaam bestaan dus, maar nu hij als een van de eerste zwarte Afrikaanse mannen mag deelnemen aan de Mr. Gay World verkiezing gaat er een wereld vol mooie mannen voor hem open. Of hij wint of niet maakt hem niet uit, hij is vastbesloten homoseksualiteit in heel Afrika geaccepteerd te krijgen.

meer Namibië bij de vpro